Header hullám

Ablakfólia leszedése egyszerűen és hatékonyan

Ha árnyékolni szeretnénk, a belátást kívánjuk elkerülni, vagy egyszerűen csak a kirakatunkat dobnánk fel színes márkajellemzőkkel, akkor jó megoldást jelent az ablakfóliázás. Fontos azonban, hogy már vásárláskor tisztában legyünk a tartóssággal és az esetleges nyommentes eltávolítás lehetőségeivel. Cikkünkben ehhez adunk hasznos tanácsokat!

Fólia ablaküvegre? Több okból is előnyös lehet

Milyen célból dönthetünk az ablakfólia használata mellett?

Otthoni használatra

A legtöbb esetben praktikussági szempontból teszünk fel ablakfóliát, például, hogy ne lássanak be. Így nem ritka, hogy magánszemélyek is élnek ezzel a megoldással. Lakásunkban jó szolgálatot tehet például, ha túl alacsonyan vannak az ablakok, a járdán pedig folyamatos a forgalom, ami zavaró lehet. De a fürdőszobai vagy konyhai ablakok lefóliázása sem ritka, ahol egy függönyt problémásabb felhelyezni, illetve nehezebben lehet tisztán tartani.

Üzletek privát tereinek a védelmére

Ugyancsak a beláthatóság meggátolása a fő cél, ha például egy orvosi rendelő belső tereiben találkozunk fóliázott ablakokkal, de előfordulhat olyan eset is, hogy az utcáról nyílik az iroda, illetve a rendelő. Ez esetben is igen fontos a privát tér kialakítása. Egy-egy belső irodai tárgyalóterem és étkező is szépen leválasztható ezzel a megoldással.

Dekorfóliák

Az üzletek kirakati részén is előszeretettel alkalmaznak fóliázást, de a legtöbb esetben itt – a praktikussági szempontok mellett – a reklámérték is előtérbe kerül. Egy jól megtervezett, figyelemfelkeltő kirakatdekoráció ugyanis rendkívül hatékony marketingeszköz, amely akár a nap 24 órájában népszerűsítheti az üzlet szolgáltatásait, ráadásul, ha dizájnt szeretnénk váltani, akkor könnyedén leszedhető. Egyéb dekorációs célból is dönthetünk a fólia mellett, ilyenkor nem az egész ablak, hanem csak bizonyos részeinél merül fel ez megoldás, melyek hangsúlyosabbá teszik a kirakat tartalmát.

 

Ablakfólia leszedése

 

Védelmi szempontból

Több cégnél, illetve magánszemélynél a védelmi szempontok kerülnek előtérbe, amikor az ablakfóliázás mellett döntenek. Ebből a célból kerülhet belátásgátló fólia (pl. tükörfólia), betörés elleni fólia, illetve hang- és hőszigetelést biztosító fólia az ablakra.

Emellett ha bármilyen külső hatás következtében az üveget sérülés éri, akkor a fólia védelmet nyújthat a szilánkos törés ellen is, így elkerülhetjük a kellemetlen baleseteket.

Sőt, az ablakfólia megvédi az erős napsugárzástól és melegtől otthonunkat és berendezési tárgyainkat, ez az egyre forrósodó nyarakon igazán fontos.

Ablakfólia vásárlás előtt: ezekkel érdemes tisztában lenni!

Mielőtt kiválasztanánk a fóliát, érdemes több dolgot is tisztázni, mint például beltérre vagy kültérre tervezzük-e feltenni. Előbbiek kevesebb környezeti hatásnak vannak kitéve, ezért élettartamuk hosszabb, de hatásfokuk alacsonyabb, mint kültéri társaiké. Ezt a fóliákra adható garanciából is jól láthatjuk, hiszen míg a beltériekre sokszor 8-10 évnyi idővel számolhatunk, addig a kültériek esetében ez 2-5 év körüli.

Ajánlatos tisztában lenni vásárlás előtt egyes fóliatípusok sajátoságaival is. Ha például üzletünk kirakatához one way vision fóliát választunk, akkor tudnunk kell, hogy belátásgátló funkcióját csak nappal látja el, hiszen mindig a világosabb rész felé tükröződik. Ha az üzletben fel van kapcsolva a világítás éjszaka, akkor átlátszóvá válik. 

Azt is fontos végig gondolnunk, hogy kampánycélra, időszakos jelleggel vagy hosszú távra tervezünk-e a fóliával, ám minden esetben érdemes a fólia leszedésével is tisztában lennünk.

Erre figyelj az ablakfólia leszedésénél

Mitől függ a fólia élettartama?

A beltéri és kültéri ablakfóliák élettartamát más-más környezeti tényezők befolyásolják, előbbinél fontos lehet, hogy a helyiségben működik-e klíma, rendszeresen éri-e gőz, nedvesség, de a helyes tisztítás is lényeges, hiszen egy nem megfelelő vegyszer alkalmazása felmarhatja a felületet. Emellett egy-egy repedés vagy karcolódás is csökentheti az élettartamot.

Kültéri ablakfóliáknál a legnagyobb “ellenség” az UV-sugárzás és az egyéb időjárási viszontagságok: míg nyáron a hőségnek és napsütésnek kell ellenállnia, addig télen a fagynak és a csapadékoknak.

Tippek az ablakfólia hatékony leszedéséhez

Az eltávolítás hatékonysága több tényezőtől is függ, például, hogy egy- vagy kétrétegű üvegfóliával van-e dolgunk. Ilyen esetben a felső réteg viszonylag könnyebben eltávolítható, azonban alatta marad egy szívós réteg, melyet erős ragasztó tart. Azt is érdemes tudnunk, hogy az adott fóliát mikor helyezték fel, mert egy friss, 2-5 éve felhelyezett dekor sokkal rugalmasabb lesz, míg egy öregebb fólia száraz, töredező, így kisebb darabokban tudjuk majd eltávolítani.

 

Milyen eszközökre lesz szükségünk hozzá?

A fólia eredményes eltávolításához szükségünk lesz néhány olyan dologra, melyeket bármely háztartási boltban be lehet szerezni:

  • Kés vagy borotvapenge
  • Ablakkaparó
  • Szappanos víz
  • Szórófejes flakon
  • Kesztyű
  • Hajszárító
  • Kézi gőzölő
  • Ecet és/vagy ammónia
  • Üvegtisztító

 

Az ablakfólia eltávolítás lépései

1. A fólia feláztatása, fellazítása

Erre több lehetőségünk is van, elkezdhetjük szappanos vizes/ammóniás vagy ecetes áttörléssel, permetezéssel és fóliás lefedéssel, de választhatunk gőzölős módszert is, például egy textilgőzölő bevetésével. Emellett kipróbálhatjuk a melegítéses módszert is, melyhez tökéletesen megfelelő az otthoni hajszárító.

2. A fólia leszedése

Ehhez az egyik sarokban vágjuk le a fólia egy kézreeső sarkát, majd kezdjük el óvatosan lehúzni a fóliát. Ha az első lépés jól sikerült és a fólia sem öreg, akkor nagy darabokban tudjuk majd eltávolítani azt.

3. A maradványok eltakarítása

A fólia teljes eltávolítása után maradhatnak ragasztómaradványok az ablakon, amelyeket egy ablakkaparó pengével lekaparhatunk, vagy speciális ragasztó oldóval is leszedhetünk. Ezután tisztítsuk meg az ablakot ablaktisztító folyadékkal, hogy makulátlan felületet kapjunk!

 

Tipp: Ha nagyon régi fóliával van dolgunk, akkor kérjük szakember segítségét az eltávolításhoz, az ablakfóliát szakszerűen, az állapotához szükséges vegyszerekkel és eszközökkel tudja majd nyomtalanul leszedni. Ha magunk állnánk neki, fennáll a veszélye annak, hogy sérülést okozunk az ablak felületén, vagy egyszerűen nem tudjuk nyomtalanul eltávolítani a fóliát.

 

 

Dekorfóliák a JólNyomjuk!-tól

A JólNyomjuk! kínálatában több ablakfóliatermék is megtalálható, melyeket teljes mértékben a megrendelő igényeire szabunk, a célnak megfelelően, a lehető leghosszabb élettartamot szem előtt tartva.

Felirat dekoráció

Látványos megoldás egy logó vagy egy hangsúlyos felirat megjelenítésére, ilyenkor a színskálából kiválasztott színből kivágjuk vagy kinyomtatjuk a fólialapot, majd a egy vágógép segítségével kivágjuk azt.

Homokfúvott fólia/savmart fólia

Nagyon hasonlít a savmart színű üveghez, csak sokkal költséghatékonyabb és bármikor könnyedén eltávolítható. Kiváló tulajdonsága, hogy részlegesen enged be fényt, de nem látnak át rajta. Akár az egész felületet be lehet takarni vele, de feliratokat, logót, formákat, szöveget is lehet plottervágó géppel belevágni.

 

Ablakfólia leszedése

 

Nyomtatott matrica – vinyl

Egy strapabíró matrica, amellyel bármely irodának vagy kirakatnak látványos megjelenést kölcsönözhetünk.

Perforált/ lyuggatott ablakmatrica

Egyre több helyen találkozhatunk ezzel a modern megoldással, nappal kívülről nem látnak be, viszont belülről tökéletes kilátást biztosít!

 

Ablakfólia leszedése

 

Az ablakfóliák használata magánszemélyeknek otthonra, de privát terek kialakításához az irodákba is tökéletes megoldásnak bizonyulnak, ráadásul kirakat vagy üzlet dekorációként is hatékonyan működnek. Leszedésük – a megfelelő eszközökkel – igen egyszerű, akár mi magunk is elvégezhetjük, ha fiatal ablakfóliáról van szó, ha öregebb fóliát távolítanánk el, akkor hívjunk szakembert – a JólNyomjuk! csapata mindenben segít, ha fóliázásról van szó!