Header hullám

A legmenőbb faldekor ötletek, ha feldobnád otthonodat

Otthonunk falai nemcsak a stabilitásért és a privát szféráért felelnek, hanem remek önkifejezésre alkalmas felületként is szolgálnak! Egy üres fal olyan, mint egy érintetlen festővászon, amelyre akármilyen dekorációt, díszt helyezhetünk, garantáltan feldobja a helyiség hangulatát. A lehetőségek tárháza végtelen, ha lakásdekoráció ötletekről van szó. 

A fal festése különböző színekkel igazán jó vasárnapi program lehet, de ha könnyebben szeretnénk megúszni a dekorálást, választhatunk gyorsan felragasztható falmatricát. Annak érdekében, hogy személyessé tegyük a szobát, fotókat vagy akár inspirációs galéria falat is készíthetünk fényképek, vászonképek segítségével. Ha pedig az old-school és a klasszikus áll közel a szívünkhöz, kedvenc bakelit lemezeink vagy hangszereink is fantasztikus fali díszként szolgálhatnak. Lássunk néhány izgalmas faldekor ötletet, hogy a maximumot hozhassuk ki az üres falfelületekből!

 

Faldekor ötletek.

A legérdekesebb faldekor trendek napjainkban

Ha körülnézünk a nemzetközi belsőépítészeti trendek között, igazán extravagáns megoldásokkal találkozunk. Ezekből sokat akár mi is könnyedén megvalósíthatunk otthonainkban.

Fotófal, fényképek, vászonképek, képkollázs

A legkézenfekvőbb megoldás, ha egyszerűen, ám minél kifejezőbben szeretnénk megoldani a dekorálást, ha fotófalat készítünk.

Választhatunk személyes, vagy interneten talált képeket, melyeket akár otthon is kinyomtathatunk(vászonkép esetén pedig megrendelhetjük) és képkeretbe helyezhetjük. Érdemes lehet egy társsal belevágni a folyamatba, hogy legyen egy másik szempár is, aki az egyenességet figyeli.

A fotófalhoz az említett képek és képkeretek mellett kalapácsra, szögekre, és egy vízszintmérőre lesz szükség. Nem árt azonban a szomszédunkat figyelmeztetni a művelet előtt, hiszen az hangzavarral jár. Emellett érdemes tájékozódni a falfelület teherbírásáról is, és eszerint kiválasztani, hány kép alkotja majd a galériafalat. A fotófal szinte minden stílusú otthonban jól mutat, csupán a rendelkezésre álló szabad tér befolyásolhatja a képek méretét, elrendezését és mennyiségét.

Ez egy igazán költséghatékony megoldás, mely nem jár maszatolással, gyors, és teljesen személyes ízlésünkhöz szabható. Ám a szögek beverése igen hangos folyamat, amiért a szomszédaink nem lesznek túl hálásak, valamint nem minden falfelület alkalmas nagy súlyú képek teherbírására, ezért erről mindenképp érdemes tájékozódni.

Falmatricák, 3D falmatricák, világító falmatricák

A falmatricák olyan ragasztóanyaggal ellátott díszek, amelyek könnyedén ragadnak a falfelületre, és kész dekorációként nem igényelnek további teendőt. A matricákat jellemzően csomagban vagy tekercsben lehet megvásárolni, amelyeket ízlésünk és igényeink szerint helyezhetünk el a falra.  A matricák mintája, formája és színe szinte bármilyen lehet, így a kedvenc mesehőstől elkezdve absztrakt formákig bármilyet választhatunk. Felhelyezéséhez pedig nem szükséges semmilyen speciális eszköz, csupán egy jó szemmérték.

A falmatrica egy könnyen felhelyezhető dekorációnak számít, így azok számára, akik kibújnának a kézművesség elől, ideális választás lehet. A világítós változat éjszaka még enyhe, nyugtató fényforrásként is szolgál, ezért remek ötlet lehet gyerekszobába ragasztani. Mivel egészen kicsi mérettől elkezdve, bármilyen tematikájú falmatricával találkozhatunk, ezért minden otthon ékes dísze lehet, lakberendezési vagy már meglévő dekorációs stílustól függetlenül.

A falmatricák legnagyobb előnye, hogy könnyen felhelyezhetőek, és mindenki megtalálhatja az ízléséhez és stílusához leginkább tetsző változatot.

 

Faldekor ötletek.

Tükrök

A tükör amellett, hogy praktikus használati tárgy, a tér megnagyobbítására is képes. Egy-egy ötletes, különleges formájú vagy díszes tükör pedig igazi éke lehet bármely otthonnak. Kisebb szabályos tükör darabokból a galériafalhoz hasonlóan tükör falat is készíthetünk, mely valódi luxusotthon hatását kelti.

Felhelyezéséhez semmilyen különleges eszköz nem szükséges, csak úgy, mintha egy tükör képkeretet tennénk fel. Kisebb otthonoknál, ahol viszonylag kevés természetes fény jön be, ideális lehet a tükör fali díszként való használata. Ez ugyanis nagyítja a teret, és a fényt is szétszórja. A tükör nagyszerű és örökzöld dekorációs elem, ám üveg lévén gyakori tisztítást igényelhet.

 

Modern kézimunkák, drapériák

A kézművesség és a DIY, azaz csináld magad projektek újra aranykorukat élik. Népszerűek a kézzel készült drapériák, makramék, amelyek természetes anyagok felhasználásával csodás, naturális hangulatot keltenek. A kézműveskedés szerelmesei csodás makramét készíthetnek mindössze egy hosszú tekercs fonal, és egy tartó bot vagy rúd felhasználásával, melyet egy szögre akasztva már csodálhatunk is a falon.

Bármely otthonba remekül beilleszthetőek faldekorációként natúr színeik és egyszerű mintázataik miatt. A saját kezű fali díszek remekül mutatnak, ám elkészítésük rendkívül időigényes, és szükséges némi gyakorlottság és egy jó adag türelem is hozzá.

 

3D: gipszstukkó, szobrok, térkő bevonat

Egyre népszerűbbek, és igencsak egybe vágnak az idei év lakberendezési trendjeivel a 3D-s fali dekorációk. Legyen szó szobrokról, vagy egy hangulatos térkő bevonatról, egészen különleges hatást kelt egy ilyen falfelület. Egyetlen hátránya az ilyen típusú dekorelemeknek, hogy költségesek és nagy munkálatokkal járnak, ha például térkő bevonatról van szó. Azonban életre szóló, gyönyörű végeredményt kaphatunk, amely csodásan feldob egy-egy minimalista stílusú otthont.

 

Szokatlan tárgyak: lemezek, retro tárgyak, hangszerek

A zene szerelmeseinek mi más is nyújthatnak csodálatosabb faldekorációt, mint kedvenc lemezeik és hangszereik? A lemezek esetében keretbe, vagy polcot felszerelve is rögzíthetjük őket, a hangszereknél azonban egy erősebb, biztosabb módszer szükséges. Egy fali gitártartó felszereléséhez érdemes lehet segítséget kérni, hogy biztosan ne érje a földet egy váratlan pillanatban, a rossz rögzítés miatt. Ez a fajta dekoráció rendkívül látványos, és szinte azonnal beindít bármilyen beszélgetést, ha látogatók érkeznek hozzánk. Ha azonban egy idő után megválnánk tőle, egy jókora lyukkal kell számolnunk a falban.

 

Növények

A növények használata lehetővé teszi, hogy hangulatosabbá, természetközelibbé varázsoljuk otthonunkat. A csodás élénk zöld színekben pompázó szobanövényeket kaspóban a falra rögzítve, vagy akár egy fali növénytartóban is tárolhatjuk. Ez egy igen egyszerű és szintén költséghatékony megoldás, mely amellett, hogy esztétikus, még praktikus is, az oxigéntermelés miatt. A kiváncsi kisgyermekek és háziállatok miatt azonban érdemes ezt olyan helyiségbe helyezni, ahol nem érik fel, hiszen némelyik növény megkóstolása is mérgező lehet.

 

Faldekorációs ötletek: extravagáns falfestési trendek

A falfestés igazán jó móka, hiszen egy unalmas délután néhány óra alatt teljesen újjá varázsolhatjuk a már megunt falfelületet néhány egyszerű eszköz segítségével. Egy friss szín vagy minta pedig sokáig lázba hoz minket rápillantva, hisz az újdonság erejénél nincs is motiválóbb!

A hagyományos ecsettel való festés helyett igazán ötletes megoldásokban is gondolkodhatunk. Öntsünk ki egy kis mennyiségű festéket egy fóliára, majd nyomjunk bele finoman egy egyszerű mosogatószivacsot. A szivacsot a falhoz nyomva egészen különleges mintázatot kaphatunk, és a sima felület helyett egy érdekes és látványos végeredményben lehet részünk!

Ragasztószalagot használva akár ötletes geometriai mintákat is festhetünk a falra. Helyezzük el a szalagokat háromszögek, négyszögek vagy bármilyen alakzatban, tetszés szerint, majd fessük a különféle mintákat más-más színre! Ha végeztünk, húzzuk le a szalagokat, és kész is az egyedi festés!

A természete nem csak növényekkel, de akár egy csodás mintákkal is behozhatod otthonodba. A gyerekszobában vagy akár a nappaliban is jól mutathat egy levelekkel és madarakkal díszített fa, de akár családfaként is megrajzolható! Az ágakra pedig fotókat helyezve gyönyörű és otthonos, kézzel készült dekorban lehet részünk.

Ha a kézügyesség nem az erősségünk, de egy kis extrát képzeltünk el a hálószobába, a pont- és a vonalfestés lehet a legjobb módszer. Egy kupak vagy kisebb pohár aljával szabályos köröket készíthetsz festékbe mártva, így akár virágot, vagy teljesen absztrakt mintákat is megjeleníthetsz. Ha pedig még “lustább” megoldást szeretnél, a plafon tetejére nyomj egy pipetta vagy fecskendő segítségével egy kisebb pöttyöt. Ez lefolyva szabályos vonalként ér le a földre, és minél több van belőle, annál különlegesebb hatást kelt!

A gyerekszoba fala ideális bármilyen jellegű kísérletezésre, így teljesen elengedhetjük a fantáziánkat! Válasszunk megnyugtató színeket, és fessünk hegyeket, dombokat, erdőket, melyeket kiegészíthetünk, és 3 dimenzióssá varázsolhatunk tárgyakkal, például egy DIY léggömbbel, vagy épp erdei plüssállatokkal.

Ha két szín közül vacilálunk, érdemes lehet kipróbálni az ombre, azaz átmenetes festési módszert. Így két teljesen eltérő, vagy hasonló árnyalatú színt rétegekben felkenve, egyre sötétítve vagy világosítva érhetünk el gyönyörű hatást.

Ha pedig a gyerekek is érdeklődnek a festés, rajzolás és írás iránt, táblafesték használatával egészen egyedi falfelületet hozhatunk létre. A táblafesték segítségével krétával írható felületet kapunk, emellett mágneses felületet állíthatunk elő saját falunkon. A dekorálás része pedig már a gyerekekre van bízva!

 

Faldekor ötletek.

 

Falmatricák és padlómatricák: dekor és marketing egyben

Miért egyszerre dekor és marketing eszközök?

Otthonunk dekorálása mindig örömteli élmény, különösen akkor, ha nem jár sok pepecseléssel, és nagy költségekkel, a végeredmény pedig hosszú távú és ízléses. Így a falmatricák és padlómatricák kiválóak otthoni használatra, de egyre több üzlethelyiséggel rendelkező vállalkozó is potenciált lát bennük. A falmatricák ugyanis teljes mértékben személyre és méretre szabhatóak, így akár egy üzlethelyiségben reklám célra is remekül alkalmazhatóak. A JólNyomjuk fal- és padlómatricáival megvalósíthatóak elképzeléseid otthonod vagy vállalkozásod helyszínén, hogy a dekoráció lenyűgözze a látogatókat és a vevőket is!

Falmatrica

Falmatrica segítségével nemcsak, hogy dekorálhatsz, de informálhatsz is. Legyen szó a “Toalett” jelöléséről, vagy a leggyakrabban ismételt kérdések megválaszolásáról, netán az aktuális akciókról, a JólNyomjuk minden ötletedet megvalósítja! A tartós és minőségi, valamint könnyen tisztítható falmatricák egyedi kinézetükkel garantáltan igényes vállalkozás hatását keltik.

Padlómatrica

A padlómatrica látványos kinézetével garantáltan odavonzza a tekintetet, ahogy belépünk az ajtón. A csúszásgátló felülettel ellátott matrica hosszú ideig megőrzi minőségét, így akár egy évig is lépkedhetnek rajta az ügyfelek, az tartós marad!