Header hullám

Ablakfóliázás házilag? Ismerd meg a lépéseket!

Az ablakfóliázás házilag minden bizonnyal egyszerűbb művelet, mint mesterséges intelligenciát programozni, de bonyolultabb, mint egy matricát felhelyezni. Ugyanakkor, ha felkészületlenül vágunk bele az ablakfólia felhelyezésébe, minden bizonnyal elégedetlenek leszünk a végeredménnyel, a fóliára kiadott pénz pedig kárba vész.

Bejegyzésünkben az ablakfóliázás rejtelmeiben merülünk el egy kicsit és megnézzük azokat a lépéseket, amelyekre minden esetben érdemes odafigyelni.

Ablakfóliázás házilag, 5 egyszerű lépésben

Az ablakfóliázás talán nem a legösszetettebb feladat, amivel találkoztunk. A művelet nehézségi foka azonban nagyban függ a fólia minőségétől, léteznek ugyanis olyan speciális típusok, amelyek felhelyezése már komoly szakértelmet igényel. Ugyanakkor még a legegyszerűbb fólia felrakása is rejthet magában buktatókat. Nézzük meg azokat a lépéseket, amelyeket érdemes minden esetben megtennünk annak érdekében, hogy maradandó és esztétikus végeredményt érjünk el.

 

Ablakfóliázás házilag

 

1. Felület tisztítása

Ez az egyik legfontosabb előkészítő lépés, hiszen a felület állapota nagyban befolyásolja a végeredményt, akár már ezen a ponton is elbukhat a fóliázási próbálkozás. Szerencsére ehhez a lépéshez általában nincs szükség speciális felszerelésre, de fontos, hogy minden szennyeződést távolítsunk el, a port, a zsírfoltokat és más koszolódásokat egyaránt, hogy ne hassanak hátrányosan a fólia tapadására.

2. Méretre vágás

Körző, vonalzó, olló, szögmérő, ceruza – ekkor sem lesz még semmi olyan eszközre szükségünk, amelynek használata technika vagy matematika órákról ne lenne ismerős. Ami viszont fontos, az a pontosság és a precizitás – hiszen a túl széles fólia ugyanúgy előnytelenül mutat majd a felületen, mint a túl keskeny.

Érdemes néhány milliméterrel keskenyebbre méretezni a fóliát a felülethez képest: hogy pontosan mennyivel, annak eldöntésében a tapasztalat, ami igazán nagy segítség lehet. A túl széles méretezés talán a kisebbik baj, a munkálatok végén sok típusról egy sniccer segítségével eltávolíthatjuk a felesleget.

 

Ablakfóliázás házilag

 

3. Felhelyezés

Ez az a pont, ahol jól jöhet még egy pár segítő kéz, hiszen nagyon pontosan kell a fóliát az üvegfelülethez helyezni. Elsőként nedvesítsük be a megtisztított ablakfelületet, majd távolítsuk el a fólia védőrétegét. Fontos, hogy a fóliát precízen helyezzük fel, ne csúszkáljon telepítés közben.

4. Simítás

Ha a felhelyezéssel megvagyunk, nedvesítsük be a fólia másik felét is, hogy a simítás során ne okozzunk rajta sérüléseket. Ez talán az első lépés, ahol speciális eszközre lehet szükségünk, mégpedig a simítóra. Megfelelő lehet ugyan a háztartásokban  megtalálható ablaklehúzó, de egy komolyabb fólia esetén speciális szerszámokra lesz szükség. A lényeg, hogy a simítás során minden levegőt, buborékot és egyenetlenséget távolítsunk el a fólia alól, akár többször is megdolgozva ugyanazokat a részeket, minden esetben bentről kifelé haladva.

5. Tisztítás

Ha maradtak felesleges, lelógó részek, akkor ezeket egy szike vagy tapétavágó segítségével eltávolíthatjuk. A fóliának sokszor szüksége van 3-4 napra, mire teljesen megköt. Érdemes kivárni ezt az időt, majd mosószeres vízzel alaposan megtisztítani a felületet.

Lehet, hogy jobb a profi segítség?

Az ablakfóliázás házilag is kivitelezhető, a kérdés, hogy milyen elvárásaink vannak a végeredménnyel kapcsolatban. Egy olcsóbb fólia felrakásával sokat nem kockáztatunk olyan szempontból, hogy amennyiben nem sikerül a telepítés, legfeljebb a fólia árát bukjuk, de legalább szerzünk egy kis tapasztalatot.

Ha viszont igazán profi megoldásra vágyunk, ahhoz speciális fóliára, egy speciális fólia felrakására pedig szakértelemre van szükségünk. Egy profi szakember pedig a segítségünkre lesz az elsőtől az utolsó lépésig – nem csak a fóliát helyezi fel szakszerűen, hanem felméri igényeinket és a fóliázandó ablakokat egyaránt, hogy összességében a legjobb választást javasolja számunkra.

Keress minket, ha számít a végeredmény!

A JólNyomjuk-nál az ablakfóliázás folyamatát a legnagyobb gondossággal végezzük a tervezéstől egészen a kivitelezésig. Az elkészült, profi grafikát pedig a kiváló német minőséget képviselő Oracal fóliára nyomtatjuk, prémium minőségben! Ha neked is szakszerű segítségre, grafikai ötletekre vagy arculatterezésre van szükség, keress minket bátran!