Header hullám

Autófólia eltávolítása: így csináld profin és egyszerűen

Praktikus és látványos megoldás, ha autónk fóliázva van, sokan ezt használják reklámfelületként, esetleg ezzel teszik egyedivé autójuk külsejét, azonban elérkezhet az idő, amikor már meguntuk a matricát, eljárt felette az idő vagy esetleg sérülés érte a felületet.  Ilyenkor nincs más megoldás, mint az autófólia eltávolítása. Természetesen ezt a műveletet bízhatjuk profi szakemberre, de ha van kellő ügyességünk, akkor mi magunk is nekiláthatunk. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mik az otthoni autófólia eltávolítás szakszerű lépései és mely esetekben forduljunk mindenképp szakemberhez.

Mikor válik szükségessé az autófólia eltávolítása?

Több olyan helyzet is adódhat, amikor a meglévő autófóliát el szeretnénk távolítani, jellemzően ilyenkor vagy egy sérült fóliáról van szó vagy egy olyan matricázásról, aminek a tartalma már elavult, ezért már nem szeretnénk tovább az autónkon látni.

Bizony egy autófólia rengeteg külső hatásnak van kitéve, a napfény, az UV-sugárzás, a fagy, a mechanikai sérülések, karcolások mind-mind esztétikai hibát eredményezhetnek. A minőségi autófóliázás természetesen több évig kiszolgálhat minket, de amikor lejár az élettartama, akkor fakulást, üvegessé válást tapasztalhatunk rajta, ez jelzi, hogy megérett az eltávolításra.

Adódhatnak a nem megfelelő felhelyezésből is problémák, tipikusan ilyen a buborékos, egyenetlen fóliázás, ezekben az esetekben bizony az élettartam lejárta előtti dönthetünk a leszedés mellett.

Előfordulhat az is, hogy egy teljesen jó minőségű, megfelelően felhelyezett fóliát szeretnénk eltávolítani, aminek oka lehet, hogy már nem felel meg az ízlésünknek, dizájn frissítés történt a képviselt márkánál, már nem releváns az autón szereplő üzenet – például időszakos reklámfólia esetén, vagy profibbra váltanánk.

Kiderülhet az is, hogy szabálysértő a jelenlegi fólia használata – például használtautó vásárlás után eszmélünk rá, hogy az ablakok engedély nélkül kerültek fóliázásra, sötétítésre, vagy értékesíteni szeretnénk az autót és matrica nélkül magasabb áron, szélesebb vevőkörnek tehetjük ezt meg.

Jól látható, hogy számos oka lehet annak, hogy a meglévő autófóliázás eltávolítása mellett döntsünk, szerencsére ezt akár otthon is elvégezhetjük, nézzük meg, hogy hogyan!

Autófólia eltávolítása lépésről lépésre

Amikor az autófólia eltávolítása mellett döntünk, akkor két utat választhatunk, profikra bízzuk a tevékenységet – időt és energiát spórolva -, vagy a költséghatékonyabb megoldást választjuk, és magunk állunk neki a feladatnak. Megmutatjuk, hogy miként lehet otthon is a megfelelő módon nekilátni az autófólia eltávolításának.

1. A fólia sarkának felbontása segédeszközzel

Első lépésben valahol meg kell indítani a fólia leszedését, kézenfekvő rész ehhez egy felső sarok, illesztési pont. A kiszemelt területen – egy lehetőleg karcolást nem okozó eszközzel – próbáljunk a fólia alá nyúlni, hogy az elváljon a felülettől. Ha itt szerencsénk van, akkor bizony egy határozott mozdulattal el is kezdhetjük lehúzni a fóliát. Természetesen lehet, hogy kisebb darabokat sikerül csak leszedni – ha sérülés nélkül megtehető –, akkor türelmesen használjuk a segédeszközt, amivel a széle alá tudunk nyúlni, és haladjunk apránként a fólia darabok leszedésével.

Szélvédők esetében legyünk még körültekintőbbek, ha fűtőszál fut végig az üvegben, akkor mindenképp bízzuk profira a fólia eltávolítását, hiszen nagy károkat okozhatunk benne, a cseréje pedig igen költséges lesz.

A fóliát a felületre rögzítő ragasztó szerkezetét meggyengíthetjük, ha célzottan hőt kap, így a makacsabb fóliákat is lehúzhatjuk. Ennek eszköze lehet a hajszárító, hőlégfúvó vagy gőzölő. Egyik kezünkben tartsuk a melegítőeszközt, a másikkal pedig a felmelegedett matricarészt próbáljuk meg a melegítés ütemében lehúzni. Ez azért is bizonyulhat jó megoldásnak, mert kevesebb ragasztómaradványt kell majd letakarítanunk a felületről.

2. A fólia ragasztó eltávolítása

A fólia leszedésekor tapasztalhatjuk, hogy a felületen néhol visszamarad a ragasztó, ne aggódjunk, ez teljesen normális jelenség. Ilyenkor a felületet alaposan le kell takarítani, amihez használhatunk ablaktisztító folyadékot, makacsabb esetekben pedig matrica oldó folyadékot, esetleg merevített pengét is. Ha úgy látjuk, hogy pengére lesz szükség, akkor szintén érdemes megfontolni a szakszerű segítség igénybevételét, hiszen egy megcsúszással, rossz mozdulattal máris karcolást ejthetünk a fényezésen vagy ablaküvegen.

A fentiek mellett alkalmazhatunk itt is melegítéses eljárást a ragasztó feloldására. A hátsó fűtőszállal ellátott szélvédőknél pengével semmiképp se próbálkozzunk, ott a melegítéses technikát részesítsük előnyben, ha ragasztó maradékkal van dolgunk és mi magunk vágtunk bele a fólia eltávolításába.

3. Tisztítsuk le alaposan a felületet

Az utolsó simítás, amikor teljesen tisztává varázsoljuk azt a felületet, ahonnan a fóliát leszedtük, ehhez a legtöbb esetben elegendő egy egyszerű ablaktisztító és pamutrongy. Ha mindent jól végeztünk, akkor ezután már meg is csodálhatjuk autónkat fólia nélküli állapotában!

Érdemes házilag belevágni, vagy jobb inkább szakemberre bízni?

Megfelelő eszközök és magabiztosság – na meg némi kézügyesség – birtokában mi magunk is nekiláthatunk az autófólia vagy matrica eltávolításának. Ha időnk engedi, akkor ezzel sokat tudunk anyagilag spórolni, de kellő tapasztalat és kellékek hiányában célszerű biztosra menni és szakemberre bízni ezt a feladatot.

Mikor vághatunk bele mi magunk az autófólia eltávolításába?

Általánosságban elmondható, hogyha frissebb, végső élettartamát nem túllépő fóliáról van szó, akkor a házilag történő eltávolítás is eredményes és látványos tud lenni. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor ajánlatos egy kisebb felületen megindítani a fóliát, ebből már látni fogjuk, hogy el tudjuk-e egyedül is – megfelelő minőségben – végezni a feladatot.

Mikor bízzuk profikra az autófólia eltávolítását?

Minden olyan esetben, amikor már idősebb fóliáról van szó, hiszen az évek során sokat veszítenek rugalmasságukból, speciális vegyszerekre és eszközökre lehet szükség az eredményes leszedésükhöz.

Különös körültekintést igényel az UV-sugárzás káros hatásainak kitett formára vágott fóliák eltávolítása – például a betűnként felhelyezett felirat vagy logó –, hiszen a fényezés a matrica alatt eltérő színűvé válik az évek alatt. A ragasztás körüli felületet ilyenkor mattnak és kifakultnak látjuk majd, de ha profi szakember végzi az eltávolítást, akkor polírozással kiegyenlítheti az eltérést a színek között.

Bár könnyűnek tűnhet a lépésről lépésre leírt matrica eltávolító folyamat, de ha egy-egy menet közben felmerülő probléma bizony jócskán megnövelheti a házi leszedés idejét. Sőt, a problémás részeken szoktak kellemetlen balesetek bekövetkezni karcolások, mechanikai sérülések formájában. Ezeknek a javítása sokkal költségesebb lehet, mintha azonnal profira bíztuk volna az eltávolítást. Arról nem is beszélve, hogy a szakembereknek töredéknyi idő lesz a tapasztalatok révén ez a folyamat, így sokkal hamarabb használhatjuk újra autónkat.

Speciális, sérülékeny felületeknél is ajánlatos inkább fóliáshoz vinni az autónkat, bár elmondható, hogy lényegében minden felmatricázott rész lehet ilyen. Viszont kiemelkedő körültekintést igényel például a fűtőszállal ellátott szélvédő fóliamentesítése, ennek semmiképp se álljunk neki otthon.

Abban az esetben is érdemes fóliázó szalonra bízni a munkát, ha a korábbi matrica eltávolítása után azonnal újat szeretnénk felrakatni. Ilyenkor már a leszedés közben elő tudják készíteni a szakemberek az új matrica tartós felviteléhez a felületet, sok időt megtakarítva ezzel.

Autónk felmatricázása, fóliáztatása látványos megoldás, ha szeretnénk kitűnni a tömegből, esetleg mozgó reklámot biztosítanánk cégünknek. Azonban elérkezhet az az idő, amikor a fólia megérett az eltávolításra, mert megsérül, elöregedett, kifakult, eladnánk az autót vagy egyszerűen csak új dizájnra váltanánk. Mint látható, vannak azonban olyan helyzetek, amikor – a tökéletes végeredmény érdekében – ezt ajánlatosabb olyan profi csapatra bízni, akik nyomtalanul és gyorsan megoldják helyettünk. A JólNyomjuk!-nál nemcsak a fólia minőségi és tartós felhelyezését vállaljuk, hanem a korábbi matricázás eredményes eltávolítását is. Fordulj hozzánk bizalommal!