Header hullám

Autófóliázás – Minden, ami érdekelhet a témáról – Harmadik rész

A sorozat további cikkeit az alábbi oldalakon éred el:

Miről fog szólni a cikk?

A harmadik cikkben megtudhatod, hogy mennyi a reális garancia a különböző típusú autófóliákra. Célom, hogy ne dőlj be az ígérgetéseknek. Legyél tudatos vásárló. Megnézzük egy kutatásom alapján, hogy áll a magyarországi autófóliázó cégek helyzete. Megtudhatod milyen anyagokkal dolgoznak, milyen típusú autófóliázást vállalnak. Adok néhány tippet arra, hogy tudatosabb legyél a kivitelező kiválasztásánál. A fóliázás tisztítására, karbantartására is adunk néhány tanácsot.

Mennyi ideig jó az autófólia? Mi okozza az elavulásukat?

Garancia egyszínű 2D-3D autófóliára

Alapvetően 3-5 év garanciát adnak a gyártók az autófóliázásra. A technikai adatlapon (ez mindenki számára hozzáférhető csak be kell írni az anyag nevét és utána angolul, hogy technical data) példának veszem az Oracal 970 egyszínű öntött 3D autófóliát. A technikai adatlap a fehér és fekete színre maximum élettartamra 12 évet ír, a többi színre 8 évet, a metál színekre 5 évet, az extrán különlegesekre 3 évet. Ezeket az időtartamokat gyorsított szimulációk alapján határozzák meg, de körülbelül az 5 év élettartam szembetűnő elváltozás nélkül tartható.

Garancia nyomtatott 2D-3D autófóliára

Olvastam már olyat, hogy xy cég szerint 7 évig is garanciát vállalnak, sőt volt, hogy ilyen elvárás volt egy ajánlatkérésben (mind a kettő bullshit). A valóság az, ahogy előbb is leírtam a fényes fehér alapanyagot megnyomtatjuk majd UV-stabil laminálással látjuk el az anyagot. Egyik festékgyártó sem mond többet 3 évnél a színtartósságra (tök mindegy, hogy gyári vagy alternatív nyomdafestékről van szó). A tapasztalatom az, hogy 3 évig nem szokott semmilyen színfakulás lenni a nyomtatott autófólián. A valóságban az a tapasztalat, hogy 5 évet ki szokott bírni nagyobb színfakulás nélkül a nyomtatott 3D autófólia. Ha abból indulunk ki, hogy egy átlagos céges autót körülbelül ennyi időn belül cserélni szoktak, mert elérte a 180-200.000 km futásteljesítményt vagy ennyi idő alatt általában valamilyen arculatfrissítést végre szoktak hajtani a cégek, teljesen rendben van ez a garancia és élettartam.

Autófólia csere sérülés esetén

Ha baleset következtében sérül az elem és újra kell fényezni, akkor a megfelelő száradási idő után gond nélkül újra fóliázható az elem.

Mi rövidítheti a garanciális időtartamot?

Hasonlóképpen, mint a fényezésnél, az autófóliánál is a hanyag tisztítás rövidítheti az élettartamot. Ha nem takarítjuk, akkor a madárürülék vagy a fagyanta belemaródik fóliába és nem lehet letakarítani nyom nélkül. Rá tud rakódni a szmog vagy a vízkő is. A szállórozsda miatt a motorháztető és teherautóknál a púp fóliázása idő előtt el tud avulni. Figyeljünk oda, hogy ugyanúgy, mint a fényezésnél takarítsuk az autót.

Fóliázott autó tisztítása és karbantartása 

A fóliázott autó tiszításánál alapvetően a kézi szivacsos mosást ajánljuk. Egyik gyártó sem ajánlja a gőzborotvás vagy gépi mosást. Kerékjáratoknál vagy kényesebb helyeken (például küszöb, falc) könnyebben vissza tud jönni a fólia

Polírozás, waxolás

Hasonlóan az autófényezéshez, a fóliázott autót is lehet polírozni, illetve waxolni. Speciális szerrel el lehet tüntetni az apróbb karcokat, szennyeződéseket. Fontos, hogy csak a prémium autófóliákat lehet polírozni.

Az autófóliázási tevékenységet végző vállalkozások helyzete Magyarországon

A statisztika alapját autófóliázás kulcsszóra az első 100 google találatra vettem 2022.12.22.-i napi találati lista alapján.

Cégforma

Cégforma

 

Az első diagramból kitűnik, hogy 25 weboldalnál nem tudjuk meg milyen cég is nyújt szolgáltatást. Mivel nem tudjuk, hogy milyen cég abban sem lehetünk biztosak, hogy számlát, illetve garanciát fog adni az elvégzett munkára. 26 weboldal a kutatás szempontjából nem releváns, mert vagy blogcikkről vagy valamilyen gyűjtő oldalról esetleg beszállítóról van szó, aki nem végez autófóliázási tevékenységet, csak az alapanyagot értékesíti. 13 egyéni vállalkozást találtam. Valószínűleg a 25 nem tudjuk cégnek legalább a fele vagy még több egyéni vállalkozás lehet (a weboldalon található információk alapján ezt szűrtem le). 36 társas vállalkozás találtam. Ebből 34 korlátolt felelősségű társaság és 2 betéti társaság. A társas vállalkozásoknál viszonylag kevés, aki csak autófóliázási tevékenységet végez ezekben a cégformákban. Megfigyeltem, hogy vannak cégek, akik nyomdai tevékenység mellett végzi az autófóliázós, dekorációs szolgáltatást. Ez a legjellemzőbb. De előfordult olyan társas vállalkozás, amely hifi-tuning műhely, autóüveg vagy autójavító szervíz, munkaruha gyártás, vizsgabázis-autókereskedés tevékenység mellett végez autófóliázási tevékenységet.

Milyen autófóliát telepítenek a cégek?

Milyen autófóliát telepítenek

A második diagramon azt elemezzük, hogy a vállalkozások milyen típusú autófóliát telepítenek. Kitűnik, hogy a  legtöbben az autóüveg fóliát telepítik. Ezeknek jó része egyéni vállalkozó az alacsonyabb belépési küszöb miatt. Az autóüveg fóliázás mellett 11 vállalkozás a kővédő autófóliázást végzi együtt. Ezért is van a második helyen. Harmadik helyen van az egyszínű autófóliázás. 5 cégnél fordul elő, hogy az autóüveg, a kővédő és az egyszínű autófóliázást egyszerre végzi. Nyomtatott autófóliázó cégből van a legkevesebb. Ennek az oka a viszonylag magasabb belépési küszöb. Nyomtatógépet, laminálót, vágóplottert kell venni, erre operátort, grafikust fenntartani, kitermelni a költségeket. Előfordul, hogy valaki alvállalkozóval tervezteti vagy gyártatja le a nyomtatott autófóliát. Ennek az a hátránya, hogy ha például a grafikus nem úgy méretezi be a látványtervet, ahogy kell már nem úgy fog állni az autón a fólia, ahogy megálmodta a megrendelő. Vagy a nyomda nem használ megfelelő alapanyagot vagy nyomdafestéket. Esetleg a nyomtatás nem lesz jó minőségű. Ennek bizony az lehet a következménye, hogy a szereplők egymásra mutogatnak és a megrendelő elégedetlen lesz. Ezért érdemes olyan céggel dolgozni, aki az egész folyamatot egy kézben tartja. 11 cég telepít mind a 4 típusú fóliára.

Melyik gyártó autófóliáját használják a cégek?

Melyik gyártó

A harmadik ábrán azonnal észrevehető a két legnagyobb autóüveg fólia márka, a Llumar és a Skyfol dominanciája. Mind a két gyártó országos kivitelezői hálózattal rendelkezik. A harmadik, negyedik és ötödik helyen a legnagyobb és legszélesebb palettával rendelkező Magyarországon forgalmazott márkák következnek. Ezeket nem tudom forgalmi adatokkal alátámasztani, mert nem adnak ki a forgalmazók ilyen adatot, csak a tapasztalt és beszállítói információkat veszem alapul. Sok weboldalon nem volt kiírva, hogy milyen fóliát használ. Ez torzíthatja valamelyest a statisztikát is. Az ilyen cégnél azért érdemes megkérdezni, hogy milyen fóliát használnak, mert az cikkben leírtak alapján simán utána lehet nézni, hogy tényleg profi autófóliáról vagy valamilyen gagyi anyagról van szó. A többi márka vagy nem régóta piaci szereplő Magyarországon vagy még nem tudta jobban megvetni a lábát hazánkban.

 

Következtetés a cikkek végén

A cikkek végére érve remélem elmondhatjuk, hogy tudatosabb felhasználó, vevő lehet belőled, aki örömét leli a fóliázott autóban. Ismereteket kaptál az iparág fejlődéstörténetéről, a gyártókról, az autófóliázás típusairól, az autófóliázó vállalkozásokról és a garanciális dolgokról. Ha tudatosabbak lesznek a felhasználók, azzal mi vállalkozások is jól járunk, mert a vevő különbséget tud tenni az anyagok és a kivitelezők között. Ez egy olyan win-win helyzetet teremt, amivel csak jobbá tehetjük az autófóliázást, mint iparágat.