Header hullám

Autófóliázás házilag – milyen kockázatokkal kell számolni?

Az interneten böngészve szinte minden kérdésünkre találhatunk megoldást, vagy legalábbis annak tűnő válaszokat. Hogy aztán ezek a válaszok helyesek vagy helytelenek, azt sokszor már nem áll módunkban ellenőrizni. Ha pedig valaki kritikai szemlélet nélkül megfogadja egy webhely tanácsait és megpróbálja  az ott talált, általánosan esetleg még helytálló praktikákat alkalmazni a saját, egyedi helyzetére és ezzel kárt okoz, sajnos később csakis magára vethet.

Az autófóliázás házilag egy olyan feladatnak hangozhat, amelyhez csak egy kis kézügyesség kell, hiszen autót és fóliát is láttunk már, ragasztani pedig mindenki tud. Még ha sikerül is technikailag sikeresen kivitelezni a műveletet – laikusként nem kis bravúrt bemutatva – akkor is elképzelhető, hogy munkánk során megsértjük a jogi előírásokat. Ilyenkor pedig akár az is előfordulhat, hogy egyedi matricázásunkat az országúti járőr egy vaskos helyszíni bírsággal fogja jutalmazni. De nézzük is meg, mit érdemes tudni az autófólia felragasztása kapcsán és miért nem ajánljuk, hogy felkészületlenül vágj bele a dologba! 

Milyen autófólia típusok léteznek?

Az autódekorációk egyik legegyszerűbb típusa az autómatrica – gondoljunk csak a közlekedésben is gyakran felbukkanó „tanulóvezető” vagy „baby on board” feliratokra, de természetesen egyedi üzenetek, jelképek  és szimbólumok szintén megjeleníthetők segítségével. Telepítése egyszerű, ráadásul bonyolult és szigorú KRESZ szabályozás sem vonatkozik a karosszériára ragasztott matricákra.

A mágneses autódekoráció telepítése úgyszintén nem ördöngösség, az egyik előnye éppen a könnyű cserélhetőség. Kiváló megoldás lehet például azok számára, akik folyamatosan változó üzeneteket jelenítenének meg céges gépkocsijukon, de bármilyen időszakos marketingfogáshoz tökéletes lehetőséget biztosít.

Részleges és teljes autófóliázás

Az autófóliázásra térve szintén különbséget tehetünk a teljes és a részleges fóliázás között. A részleges autófóliázás több mint matricázás, ugyanakkor nem kerül a teljes karosszéria lefedésre: például a céges kapcsolati adatok mellett logó és más dekorelemek is felragasztásra kerülhetnek, látványos végeredményt nyújtva úgy is, hogy maradnak akár teljesen érintetlen felültek a gépkocsin.

Teljes autófóliázás esetén a fényezetlen elemek kivételévek a teljes karosszéria fóliázásra kerül – akár a céges arculati elvárásoknak megfelelően, de arra is van mód, hogy valaki saját személygépkocsijának adjon vadonatúj árnyalatokat.

Az autófólia a teljes karosszériát befedi, a legegyszerűbb talán, ha a budapesti taxikra gondolunk: amikor pár éve kötelezően egységesíteni kellett a színeiket, sokan a fóliázáshoz fordultak, mint megoldáshoz – a végeredmény pedig talán mindannyiunk számára bizonyítja, hogy a szakszerű és igényes fóliázás sokszor még az újrafényezéssel is képes lehet felvenni a versenyt.

Emellett pedig beszélhetünk az autóablak fóliázásáról. Az ablakfólia kizárólag a gépkocsi ablakait fedi le, rendeltetése lehet pusztán árnyékolás vagy az átláthatatlanság biztosítása.

 

Autófóliázás házilag

 

Autófóliázás házilag: megéri belevágni?

Mint a fentiekből is láthattuk, az autó- és autóablak fóliák számos előnnyel rendelkeznek. Éppen ezért nagyon népszerű megoldások a lakosság körében, pár internetes oktatóanyagot követően pedig sokan érezhetik magukat elég szakavatottnak ahhoz, hogy házilag vágjanak bele a feladatba.

De vajon megéri? Természetesen elsősorban attól függ, hogy mennyi időnk és türelmünk van gyakorolni és mennyire vagyunk igényesek a végeredményt tekintve. A fólia tulajdonságain szintén sok múlik, egy egyszerűbb darabot könnyebb felhelyezni, mint egy speciális védőfóliát. Ugyanakkor arra, hogy elsőre kifogástalan végeredményt érjünk el lelkes amatőrként, vajmi kevés az esély. De nézzük is meg, mi minden (lenne) szükséges ahhoz, hogy az autófóliázás házilag is megfelelő minőségben kivitelezhető legyen!

1. Tágas, pormentes, megfelelő hőmérsékletű zárt tér

Az autófóliázás első lépése, hogy a felületet teljes megtisztítjuk minden szennyeződéstől, eltávolítunk valamennyi koszt, zsírfoltot gépkocsinkról. Az elgyengült fényezésre, lakkozásra szintén nem lehet a fóliát felragasztani, és ilyen esetekben előfordulhat, hogy már csak az újrafényezés segít, ezért mindig ajánlott szakemberrel megnézetni és felmérni a meglévő rétegek állapotát.

Ha a tisztítás sikerült, fontos, hogy a munkálatok végéig ilyen állapotban tartsuk járművüket. Ehhez szükségünk lesz egy pormentes térre, ahol a fóliák felragasztását el tudjuk végezni. Fontos, hogy kényelmesen tudjunk mozogni és megfelelő megvilágítás mellett dolgozhassunk: a követelménynek leginkább egy profi szerelőműhely felelhet meg, az otthoni garázsban, a régi kacatok, bútorok között, szűkös helyen aligha érdemes belevágni a feladatba. Ráadásul a megfelelő hőmérsékletet is biztosítani kell: túl hidegben a fólia megmerevedhet és elszakadhat, túl melegben pedig elnyúlik.

2. Megfelelő szerszámok

Az autófóliázás minden esetben komoly szakértelmet és körülményeket igényel, ugyanakkor az autóablak fólia telepítése is komolyabb feladat, mint egy okostelefon védőfóliáját felhelyezni. Nem csak egy erre alkalmas garázsra, hanem olyan speciális szerszámokra is szükségünk lehet a ragasztáshoz, mint a hőlégfúvó, a tolópenge, vagy a permetező – nem olyan felszerelések tehát, amelyekkel egy átlagos hobbibarkács műhelyében találkozhatunk.

Ha nem a megfelelő szerszámokkal (és hozzáértéssel) dolgozunk, akkor jobb esetben csak a végeredményt kell eltávolítani – még ha senki sem szedi szívesen vissza azt a helytelenül felhelyezett fóliát, amely telepítésére ráment egy egész napja. De még mindig rosszabb, ha nagy igyekeztünkben kárt okozunk a kocsi karosszériájában vagy szélvédőjén és végül nem csak a fólia árát bukjuk, de a javítás is plusz, előre nem tervezett kiadásokat jelent majd.

3. Jogszabályok ismerete

Legyünk is akármennyire ügyesek és talpraesettek a telepítés során, a jog szigora még mindig keresztülhúzhatja számításainkat: az autóablak fólia használata szigorúan szabályozott, hiszen kizárólag a Nemzeti Közlekedési Hatóság által bevizsgált és engedélyezett típust telepíthetünk autónkra.

És itt még nincs vége, hiszen a jogszabályok például azt is pontosan megmondják, hogy melyik ablak milyen fóliával fedhető: az első ablakoknak a külső fény legalább a 70%-át át kell ereszteniük, ellenben a hátsó ülések ablakaira lényegesen kevesebb korlátozás vonatkozik.

Ami viszont fontos: minden fóliázás esetén elvárás, hogy az azt elvégző szakember a munkáról papíralapú vagy plasztikkártyás, úgynevezett műbizonylatot állítson ki. A műbizonylat igazolja, hogy a fólia felhelyezése szakszerűen történt, olyan személy végezte, aki erre engedéllyel rendelkezik. Legyen akármilyen profi is a házi autófóliázás, ha ezt az igazolást nem tudjuk bemutatni, nemcsak bírságra számíthatunk, de az intézkedő rendőr még a rendszámtáblánkat is teljesen jogosan szerelheti le ilyen helyzetben.

 

Autófóliázás házilag

 

Bízd profikra a fóliázást!

Egy felkészült cégnél a fóliázás menete teljes mértékben professzionális, ahol a telepítés csak a munkálatok utolsó lépését jelenti. Ha a JólNyomjuk csapatát választod, te is megtapasztalhatod szakembereink felkészültségét és ügyfélközpontú szemléletmódját, ahogy a kapcsolatfelvételtől egészen az átadásig az igényeidet szem előtt tartva keresik  a számodra legjobb megoldást.

Ha az autófóliázás házilag történő kivitelezése helyett minket választasz, személyre szabott árajánlatot állítunk össze neked, tételesen felsorolva valamennyi költséget, így rejtett kiadásoktól semmiképp sem kell tartanod. Keress minket bizalommal!