Header hullám

Ismerd meg az autó karosszéria fóliázás szabályait!

Számos praktikus oka lehet annak, hogy az autó karosszériájának fóliázása mellett döntesz. Egy mintás autófóliával vizuálisan feltuningolhatod a kocsid, megóvhatod a felverődő kavicsoktól, avagy céges autóként mozgó reklámfelületet hozhatsz létre. Az autóüveg fóliázására is praktikus okokból eshet választásod, úgy mint  UV-, hő- avagy szilánkvédelem. Érdemes azonban tisztában lenned azzal, hogy jogszabályok vonatkoznak erre is, amelyek be nem tartása kellemetlen helyzetbe hozhat. Cikkünkből megtudhatod, hogy pontosan melyek ezek, illetve arra is kitérünk, hogy milyen lépésekre kell felkészülnöd, ha a fóliázás mellett teszed le a voksod.

Milyen előnyöket kínál az autófólia?

Karosszéria fóliázás: design és praktikusság

Számos oka lehet annak, ha úgy döntesz, “becsomagolod” az autódat. A mintás autófóliával vizuálisan feltuningolhatod a kocsit, netán úgy döntesz, az autód fényezése helyett a fóliázást választod, hiszen így rövidebb idő alatt elkészülhet az autód és számos olyan előnnyel rendelkezik, amivel a fényezés önmagában nem.

 

Autó karosszéria fóliázás szabályai

 

A karosszéria fóliázás emellett megvéd a kavicsfelverődések, ágak okozta sérülésektől, és használt gépjármű vásárlása esetén sem feltétlenül érdemes a fényezésre költeni, fóliázással is elérheted azt a látványt. Fóliázással akár olyan színűvé is varázsolhatod az autódat, ami nincs benne a gyári kínálatban. Ráadásul számos fólia típus közül választhatsz kedved szerint, mint például fényes, matt, flip-flop, karbon, szálhúzott, fém hatású, króm.

Az autófóliázás dekorációs célra is ideális, hiszen miközben közlekedsz vele, rengeteg ember látja, így széles körben felhívhatod a figyelmet a cégedre, termékeidre. Költséghatékony befektetés, mivel nem egy átmeneti reklámkampányra, újsághirdetésre költesz, hanem egy állandó hirdetésre, ami folyamatosan népszerűsíti a termékedet. A forgalomban haladva rengeteg embernek szemet szúrhat a hirdetésed, a fixen kihelyezett hirdetésekkel szemben állandóan mozgásban van, így jóval több emberhez érhet el.

Az autó karosszéria fóliázás szabályai

Azt már tudod, hogy autófóliát szeretnél, de milyen lehetőségeid vannak? Milyen szabályok vonatkoznak az autó karosszéria foliázásra? Most ezekre a kérdésekre is választ adunk.

Milyen jogszabályi előírások vonatkoznak a karosszéria fóliázására?

Nincs külön jogszabályi rendelet ami a karosszéria fóliázást szabályozná, akármilyen színű, sötétségű fólia alkalmazható. Ha az 50%-ot meghaladja a színváltozás, akkor úgynevezett színszemlére kell vinni az autót. Ezt a műszaki vizsgaállomáson végzik, ahol fotót készítenek a járműről, az adatbázisban rögzítik és a forgalmiba is beírják milyen színárnyalatúra változott az autó.

Hogyan néz ki az autófóliázás a gyakorlatban?

Állapotfelmérés

Az első lépés, hogy a szakemberek felmérik a karosszéria állapotát, ilyenkor azt vizsgálják meg, és jelölik be, hogy milyen sérülések és hibák vannak a felületeken. Az állapotfelméréshez nem szükséges lemosni az autód, de amikor fóliázásra viszed, akkor egy sima (wax) nélküli mosásra mindenképp szükség van.

 

Autó karosszéria fóliázás szabályai

 

Előkészületi munkák

Fóliázás előtt sor kerülhet a kilincsek, tükrök eltávolítására.

A fólia felhelyezése

A következő lépés már maga a fólia felhelyezése. A megtisztított, portalanított felületre, a fóliát megfelelő eszközökkel simítják fel. Egy kisebb dekoráció elhelyezése akár aznap megtörténhet, egy nagyobb dekoráció esetén akár egy hétig is eltarthat a munka. Amit viszont fontos észben tartani, hogy a fóliázás után egy héten keresztül nem szabad lemosni a fóliázott autót. Ennyi idő kell ahhoz, hogy teljesen megkössön a ragasztóanyag. A munka végeztével a különböző hajlatoknál, homorú, domború felületeknél hőlégfúvóval segítenek rá, hogy tökéletes legyen a fedés. Az első két hét során érdemes egyszer-kétszer körbenézni az autót, mert a fólia nyúlhat, zsugorodhat, és a kényesebb helyeken (küszöb, kerékjárat, lökhárító, vakablak) a fólia minimálisan visszajöhet. Ezt egy gyors átnézéssel és átmelegítéssel rövid idő alatt ki tudja javítani a kivitelező.

 

Autó karosszéria fóliázás szabályai

 

Az autóüveg fóliázás szabályai

Habár nyilvánvaló, hogy egy lefóliázott ablakú autó sokkal elegánsabb megjelenésű, tévedés lenne azt gondolni, hogy csupán esztétikai okai lehetnek az autó ablakának lefóliázásának. Lássuk, melyek az autóüveg fóliázás előnyei.

  1. UV védelem

Az UV sugárzás káros hatásai mindenki számára ismertek, nem csak bőrünkre van káros hatással, de rontja a látásunkat, autónk utasterében pedig kifakítja a felületeket. Az autóablak fólia ezek ellen is védelmet nyújt.

  1. Hővédelem

Nyáron a hőségben pillanatok alatt felforrósodik az autónk is. Az üléshuzatok, a műszerfal csak úgy ontják magukból a meleget, mi pedig pont nem erre vágynánk, amikor a volán mögé ülünk. Az üvegfóliával ennek a túlmelegedésnek a mértékét is csökkenthetjük és így még a klímát sem kell folyamatosan teljesen feltekerve használni.

  1. Fény- és betekintésvédelem

Abban az esetben is jó megoldás az autóüveg fólia, ha privát szférát szeretnénk teremteni az autónkban, ahová nem lát be senki. Ezenkívül egy lesötétített autóban az sem látszik, ha valamilyen értékes tárgyat szállítanánk.

  1. Szilánkvédelem

Ez az a plusz amire inkább ne legyen szükségünk, de ha mégis ütköznénk, akkor az autóüveg fólia egyben tartja azokat az üvegszilánkokat, amik a baleset során szétszóródhatnának, és sérüléseket okozhatnának.

Milyen törvényi szabályozása van az autóüveg fóliázásának?

Az autóüveg fóliázását a törvény szabályozza, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által kiállított Af engedélyre van szüksége a fóliának, hogy feltehető legyen, és egy műbizonylatra a fóliázást végző szakembertől. Az első üvegnek 80%-nál az oldalsó üvegeknek pedig 70%-nál nagyobb fényáteresztő képességűnek kell lennie. A B oszlop mögötti ablakfelületeken viszont már bármilyen sötétségű fólia használata engedélyezett, a lényeg, hogy belülről tökéletes legyen a kiláthatóság. Érdemes a műhelyben felhelyezés előtt beméretni a kiválasztott fóliát, hogy biztosan ne legyen ebből gond a jövőben.

Házilag is elvégezhető az autóüveg fóliázása?

Az autóüveg fóliázást célszerű olyan körülmények között elvégezni, ahol nem kerülhet semmiféle szennyeződés az üveg és a fólia közé. Egy adott hőmérsékleten, képzett szakemberek helyezik fel a fóliát, úgy, hogy ne karcolják meg az üveget, a fólia se szakadjon el és ne legyen hólyagos sem. Az is számít, hogy jó minőségű fóliát használjunk hozzá, ami tartós, rendelkezik engedélyezési számmal, és ki lehet rá állítani műbizonylatot.

Hogyan érdemes szakszerűen eltávolítani a fóliát?

Előfordulhat, hogy az autóüveg fólia felhólyagosodott, megkarcolódott, elöregedett, esetleg nem szakember helyezte fel, ezért nem azt az eredményt kaptad, amit vártál, avagy olyan használt gépjárművet vásároltál aminek a fóliázása nem felel meg a törvényi előírásnak. Ilyen esetekben érdemes a fólia eltávolítása mellett döntened. Ezt ajánlatos szakemberrel elvégeztetni, mert így elkerülheted, hogy megsérted az üveget.

Ha mégis úgy döntenél, hogy eltávolítod a fóliát, első lépésként az egyik sarkát egy erre a célra kialakított szerszámmal megbontod, és ennél fogva kezdheted lefejteni az ablakról. Ezután az üvegen maradt ragasztó maradékokat kell eltávolítani, ragasztó oldó és egy fém penge segítségével. Ez az a rész, amit talán jobb ha gyakorlott kezek végeznek, mert ilyenkor könnyen lehet karcolni az üvegeket. Amint ez a folyamat is lezajlott, már csak az ablakok tisztítása marad hátra.

Milyen szabályok vonatkoznak az autólámpa fóliázásra?

Külön szabályozás vonatkozik az autólámpák fóliázására is. Mivel a lámpáknak az a feladatuk, hogy a segítségükkel láthassunk és látszódjunk, ezért egy meghatározott fényességgel, megfelelő távolságig kell világítaniuk. Külön szabályok vonatkoznak a távolsági, köd és hátrameneti fényszórókra.

  • A távolsági fényszórónak 100 méterig minimum 1 luxos fényerősségel,
  • A tompított fényszórónak 40 méterig 1 luxnál kevesebb fényerővel,
  • A ködlámpának 25 méterig 1 luxnál kevesebb fényerővel,
  • A tolatólámpának 10 méterig és 3 luxnál kevesebb fényerővel kell világítania

Mivel a gépjárművek az európai szabványoknak megfelelő fényszórókkal kerülnek forgalomba, azok fényleadási tulajdonságait megváltoztatni nem szabad. Bármilyen fólia felhelyezése rontaná ezeket az értékeket, ezért a lámpák bárminemű fóliázása tiltott. Ezt olyan komolyan veszik, hogy egy közúti ellenőrzés során a lámpabúráról jobb esetben eltávolítatják a fóliát, de rosszabb esetben meg is bírságolnak, és a forgalmit is bevonhatják.

 

Autófóliázás a JólNyomjuk-tól

Amennyiben az autó karosszéria fóliázás mellett döntöttél, a JólNyomjuk szakembereire számíthatsz. Profi grafikusaink segítenek kialakítani a legjobb dizájnt, felmérjük a kocsidat, és professzionálisan telepítjük is a fóliát. Széles kínálattal várunk, lehetőséged van matricát, mágneses fóliát, teljes vagy részleges autófóliázást is kérned. Kizárólag a kiváló minőségű német Oracal fóliával dolgozunk, aminek színtartósságára 3 év garanciát vállalunk.

Csapatunk megvalósítja az elképzeléseidet! Vedd fel velünk a kapcsolatot!