Header hullám

Autófóliázás – Minden, ami érdekelhet a témáról – Első rész

Miről fog szólni ez a cikksorozat?

Ebben a cikk sorozatban szeretnék segíteni azoknak, akiket érdekel az autófóliázás, mint témakör általánosságban és egy kicsit szakmai értelemben is. Sokszor szokták fórumokon kérdezni, hogy milyen lehetőségek vannak autófóliázásra akár gyártó, akár anyag szempontjából. Kicsit kifejtősebben írom le, de akit érdekel a téma érdemes elolvasnia. Célom az, hogy legyen egy független anyag, ami edukál és nem öncélú vagy öntömjénező. Szó se róla ezzel foglalkozom, de azzal Te is jól jársz, ha megtudod milyen lehetőségek közül választhatsz, ha autófóliázásról van szó.

A sorozat további cikkeit az alábbi oldalakon éred el:

Első rész – Az autófóliázás története és autófólia-gyártók

Az első részben megnézzük milyen történeti fejlődésen keresztül jutottunk el az első feliratozott autó reklámtól, a legmodernebb 3D légcsatornás autófólia használatáig. Szó lesz a cikkben az alapanyag feltalálásáról, az anyag és a gyártó és feldolgozó gépek fejlődésének lépéseiről. Említést teszünk a jövőben várható fejlesztésekről és fenntarthatóságról. A cikk második felében Magyarországon és a Világpiacon szereplő fóliagyártók történetét mutatom be. Minden gyártónál megjelölöm a magyarországi forgalmazót valamint, hogy milyen fajta autófóliát lehet beszerezni tőlük.

Az autófóliázás története

A kezdetek

A vállalkozások és az autórajongók az autó feltalálása óta rányomják logójukat járműveikre. Természetesen a korai versenyautókat számokkal és jelölésekkel látták el a versenyek során történő megkülönböztetés érdekében, de az ötlet hamarosan üzleti nézőpontot kapott.

 

Autófóliázás története

 

1900 februárjában Milton Hershey volt az első, aki autót használt reklámozásra, és felfestette Lancaster, PA Hershey márkáját egy járműre. Később olyan díszített minták jelentek meg, mint a Kolb’s Red Label Bread, amelyek különböző típusú arcokat és képeket tartalmaztak. Eredetileg csak a festés volt a választás, de hamarosan valami tartósabb, rugalmasabb és több tervezési lehetőséggel lehetett számolni.

A Vinil-Klorid, azaz vinyl feltalálása

Vinyl – ezt a többcélú anyagot a mindennapi termékek hosszú listáján találhatod meg. Ennek a „műanyagszerű” anyagnak a sokoldalúsága sokféle felhasználást tesz lehetővé. Lehet szilárd vagy rugalmas, vastag vagy vékony, és bármilyen színű lehet. De honnan jött a vinyl?

1926-ban a vinil-kloridot (ami az autófólia alapanyaga) véletlenül fedezte fel a Goodrich Corporation. A találmány új termékeket, gyárakat és munkahelyeket hozott létre. Ami pedig a mobilhirdetési ipart illeti, rengeteg növekedési lehetőséget teremtett.

Eleinte csak a nagy ügyfelek, például az Egyesült Államok légiereje engedhették meg maguknak az öntapadó vinyl grafikák használatát, de az 1980-as évekre a fólia gyártási költségei és a stancolási technológia (plottervágás) elég megfizethetővé vált a kisvállalkozások számára ahhoz, hogy festés nélkül feliratozhassák járműveiket.

1990-es évek

Az 1990-es évek elejére megjelent a vágóplotter, így a színes, stancolt vinyl a nagyvállalkozások számára a járművek feliratokkal és logókkal való megjelölésének elsődleges módszerévé vált, míg a festés továbbra is uralkodó volt az egyedibb grafikák megjelenítésére vágyóknak.

 

Autófóliázás története

 

Az 1990-es évek végén jelent meg a szélesformátumú nyomtatás, amely segítségével 4 színnel lehetett már nyomtatni, így az egyszínű, stancolt grafika helyett már nyomtatott képeket is meg tudtak jeleníteni az autókon. Ahogy az egyszínű fóliáknál, eleinte ez a technológia is nagyon drága volt, így csak a nagyobb cégek engedhették meg maguknak. Néhány cég kísérletezett az autók teljes fóliázásával, ekkor még kevés sikerrel.

2000-től napjainkig

A 21. század beköszöntével a technológiák olyan fejlődése következett be, amely nemcsak a nagy formátumú autófóliára való nyomtatáshoz szükséges eszközök beszerzését tette lehetővé a vállalkozások számára, hanem azt is, hogy a tervek minden eddiginél feltűnőbbé váljanak. A széles formátumú nyomtatók mellett, a nagy formátumú grafikai tervezőszoftverek (CorelDraw, Adobe Illustrator) és a több gigabájtnyi adat kezelésére képes számítógépek is megjelentek a piacon.

 

Az elmúlt 20 évben az autófólia egyre tökéletesebbé vált. Elterjedt a légcsatornás és nyomásérzékeny autófólia. Ezzel a telepítés hatékonyabb és könnyebbé vált az autófólia telepítők számára.

 

Autófóliázás története

 

A jövő 

A jövő mindenképpen az autófóliázásban is a környezeti terhelés csökkentése. Legyen szó akár az alapanyag gyártási folyamatáról, akár a már helyszíni, a nyomdai munkák során keletkező környezeti terhelésről vagy a gyártás és hulladék kezelésének lehetőségeiről. Nem mindegy, hogy a felhasznált anyag a kommunális hulladékba vagy a körforgásos gazdaságba kerül. Egyre több erre utaló pozitív jel van. Már megjelentek az autófóliák PVC mentes kivitelben is. A felhordó papír (liner) újra feldolgozhatóságáról is kaptunk pozitív híreket. Bízunk abban, hogy jó irányba megy ez az iparág is.

Felhasznált forrás: https://www.vehiclewrapping.com/the-history-of-vehicle-wrapping/

Autófólia-gyártók története, magyar forgalmazók

Ebben a részben megtudhatod, hogy milyen márkák szerepelnek a magyar piacon az autófóliázásban és milyen fóliát tudsz az adott márkától beszerezni. Egy kicsit történelmi kontextusban is képbe kerülhetsz a gyártókról.

3M

 

 

 

3M történelem

“A történelmünk inspirálja jövőjét.

Több mint egy évszázaddal ezelőtt a 3M kisméretű bányászati vállalkozásként indult Észak-Minnesotában, akkori neve Minnesota Mining and Manufacturing Company. Termékeink ma már globális erőként javítják az emberek mindennapi életét szerte a világon.

Sikerünk és hosszú életünk azonban kezdettől fogva nem volt nyilvánvaló. Megpróbáltuk. Elbuktunk. Kipróbáltunk valami újat. Ismételje meg a ciklust. Az innováció és a kitartás vezérelte alapítóinkat, és ez hajtja ma is a 3M-et.”

A Humble Beginningstől a Fortune 500-ig

“Amikor 1902-ben elindult a 3M, az öt alapítónak egyszerű célja volt: korundot bányászni, amely egy ásványi anyag, ideális csiszolópapír és csiszolókorong készítéséhez. Kiderült, hogy amit korundnak gondoltak, az valójában egy másik gyenge minőségű ásvány, az anortozit.

A rossz minőségű ásvány felfedezése korai végét jelenthette volna induló cégünknek, de alapítóink kitartottak. Miért? Mert abban az első évben valami sokkal fontosabb született: az innováció és az együttműködés szelleme, amely ma a 3M alapját képezi. Így ahelyett, hogy felmondtuk volna, más anyagokhoz fordultunk, más termékekhez alkalmaztuk őket, elnyertük a fontos befektetők bizalmát, és apránként növeltük az eladásokat.

A tudományos, műszaki és marketing innovációk sikert sikerre hoztak az évek során, és végül a 3M állandó név lett a Fortune 500-as listáján. Napjainkban több mint 60 000 3M terméket használnak otthonokban, vállalkozásokban, iskolákban, kórházakban és más iparágakban. Eladásaink egyharmada az elmúlt öt évben feltalált termékekből származik, köszönhetően a világszerte alkalmazott több ezer kutató és tudós innovációinak.

70 országban működő vállalati tevékenységünkkel és 200 országban való értékesítésünkkel elkötelezettek vagyunk olyan technológia és termékek megalkotása mellett, amelyek minden vállalatot előremozdítanak, minden otthont  és életet javítanak.”

Ha többet szeretnél tudni a márkáről: https://www.3m.com/3M/en_US/company-us/about-3m/history/

Milyen 3M autófóliát lehet beszerezni?

 • egyszínű autófólia
 • nyomtatható autófólia
 • kővédő autófólia
 • autóüveg fólia

Forgalmazói Magyarországon 

Medivia Kft.

 

Arlon

Autófóliázás története

 

 

 

Az Arlon történelme

Az Arlon Graphicsot 1958-ban alapították és azóta a világ egyik vezető öntött fólia gyártó cégévé vált. Kezdetben tűcsíkozással (Pinstripping), valamint öntapadós szalagok autókra történő előállításával foglalkoztak és Jim Welsh volt az aki létrehozta az első kisebb termelő egységet Dél-Karolinában. 

Az Arlon volt az első olyan cég, amely a reklámipar számára számítógép segítségével tervezett és gyártott fóliák gyártásába kezdett. Ma pedig azon néhányak egyike, akik öntött fóliát állítanak elő a reklám és autóipar számára. Az Arlon előállító üzeme és raktára mintegy 25.000 négyzetméternyi területen helyezkedik el Dél-Karolinában. Emellett számos raktárral rendelkezik a világ különböző pontjain úgy, mint India, Ausztrália, Dél-Amerika, Anglia, Hollandia, Németország, Észak-Amerika és Kanada. Szakmai tudásuk világszerte elismert – mindenhol úgy azonosítják, mint az a vállalat, amely egyedi színű, kiváló minőségű termékeivel, mindig a legjobb választást jelenti a felhasználók részére. Az Arlon vezető szereppel bír nemzetközi cégek nagy céges flottájának arculatának kialakításában, világszerte több nemzetközi vállalattal áll kapcsolatban. Az USA-ban vezető szereppel bír a különféle konténerek valamint lakóautók matricázásában. 

2011-ben az Arlont felvásárolta a Flexon, amely a világ vezető, bevonatokat és laminálókat gyártó cége. Az egyesülés 1200 alkalmazottat eredményezett, emellett a világ legnagyobb nyomás-érzékeny anyagokból előállított bevonatok (fóliák) előálllításával foglalkozó cégévé váltak. Az Arlonnak lehetősége nyílt olyan infrastrukturális fejlődésre is, amely által minden olyan igényre választ tudnak adni, ami felmerülhet a fóliát használó szakemberek részéről. Amíg a 2008-as gazdasági krízis alatt a legtöbb cég nehézségekkel küzdött, az Arlon több, mint 25 millió dollárt invesztált fejlesztésre. Ez a lépés lehetővé tette, hogy maguk mögött hagyjanak versenytársakat, valamint ezáltal váltak a leggyorsabban növekvő fólia gyártó céggé a világon.

Ha többet szeretnél tudni a márkáról: https://www.arlon.com/eu_en/about

Milyen Arlon autófóliát lehet beszerezni? 

 • Nyomtatható autófólia
 • tudomásom szerint egyszínű autófólia is van, de Magyarországon nem forgalmazzák

Forgalmazói Magyarországon

Valio-Plastics Kft., Eurojet Kft.

 

Armolan

Armolan logo

 

 

 

 

 

Armolan történelem

“Az évek során az Armolan Window Films arra törekedett, hogy ügyfeleit a világ minden tájáról kiváló termékekkel és szolgáltatásokkal hozzon létre. Utunk lehetővé tette számunkra, hogy az autó-, lakossági és kereskedelmi ablakfóliák egyik legnagyobb nemzetközi beszállítója és forgalmazójává váljunk. Az évek során kialakított kapcsolataink lehetővé teszik, hogy ügyfeleink számára a piacon elérhető legjobb értéket biztosítsuk. Célunk, hogy segítsük vállalkozása növekedését.”

Ha többet szeretnél tudni a márkáról: https://armolanusa.com/about-us/

Milyen Armolan autófóliát lehet beszerezni?

autóüveg fólia

Forgalmazói Magyarországon

Global autófóliázás Bt.

 

Avery

Avery logo

 

 

 

Az Avery története

Az Avery-történet 1935-ben kezdődött egy nagyszerű ötlettel, néhány pótalkatrésszel és egy 100 dolláros kölcsönnel. Ekkor találta fel Ray Stanton „Stan” Avery az első öntapadós címkéket, és menyasszonya kis marék készpénzével elindította cégét.

Gyakorlati zsenialitása végül 18 szabadalmat szerzett, és megalapította az Avery Adhesives-t, egy olyan céget, amely átalakította a márkák és vállalkozások információszolgáltatási módját. A cég 1946-ban lett bejegyezve és neve Avery Adhesive Label Corporation-re változott. Több névváltoztatást követően a vállalat 1990-ben egyesült a Dennison Manufacturing vállalattal és Avery Dennison néven folytatódott a története.

2013-ban a CCL Industries Inc., a vállalatok, kisvállalkozások és fogyasztók speciális címkézési és csomagolási megoldásaiban világelső vállalkozás, megvásárolta az Irodai és Fogyasztói Termékek részleget az Avery Dennisontól, és átkeresztelte Avery Products Corporation-re. 

A kanadai Torontóban és a Massachusetts állambeli Framinghamben lévő vállalati irodáival a CCL több mint 20 000 elkötelezett alkalmazottal és 40 országban 168 legmodernebb gyártó létesítménnyel büszkélkedhet.

“Ma az a célunk, hogy vásárlóinknak a legjobb minőségű, tartós termékeket biztosítsuk online és az üzletekben. A laponkénti üres címkék hatalmas gyűjteményétől és az Avery WePrint által professzionálisan nyomtatott egyedi címkéktől, kártyáktól kezdve az ingyenes tervezőszoftvereinkig és a legjobban értékelt iskolai és irodai kellékeinkig, mint például népszerű bolti kiskereskedelmi csomagjaink, tartós iratgyűjtőink és elválasztók, az Averynél mindennapi, hasznos termékeket kínálunk kisvállalkozásainak, otthonának és irodájának.”

Ha többet szeretnél tudni a márkáról: https://www.avery.com/about-us/

Milyen autófóliát lehet náluk beszerezni?

 • egyszínű autófólia
 • nyomtatható autófólia

Avery autófólia forgalmazói Magyarországon

Nyomdaker Kft., K+R Kereskedelmi Kft.

 

Hexis

 

Hexis logo

 

 

 

A Hexis történelme

A Hexis 1989-ben alakult Franciaországban. A kiélezett nemzetközi verseny ellenére megtartotta pozícióját a francia digitális nyomdaiparban.

A HEXIS-nek 2 gyártási telephelye van: az egyik a Frontignan-i, a másik pedig Hagetmau-ban található. A HEXIS évek óta azon dolgozik, hogy kiemelje a francia know-how-t gyáraiban, ezzel is támogatva a franciaországi foglalkoztatást és hozzájárulva a környezetvédelemhez. A HEXIS csoport 464 embert foglalkoztat világszerte, ebből 350-et Franciaországban.

HEXIS know-how

“A cég nagy teljesítményű öntapadó öntött PVC, poliuretán és latex fóliák gyártására specializálódott, és rendkívül innovatív megoldásokat kínál a digitális nyomtatás, jelzések, vizuális kommunikáció, járműcsomagolás és textiljelölés szakemberei számára.

Ezeknek a termékeknek a felhasználási területei a hirdetőtáblák, a helyiségek és tárgyak díszítése, jelzőtáblák, világítódobozok, járművek (autók, vonatok, villamosok, hajók, repülők stb.) jelölései, tárgyak és textíliák, laminálás stb.

Manapság a ragasztófóliák piaca gyorsan diverzifikálódik. A rendkívül technikás fóliáinknál egyre gyakoribbak az egyedi méretre szabott feladatok. Új piacok jelennek meg, ahol a ragasztófóliát használják a tervezésben, a dekorációban, valamint a belső és külső tervezésben.

A HEXIS már több éve az ipari projektekhez szükséges termékek teljes skáláját forgalmazza.

Öntapadó fóliákat is forgalmazunk a nagysebességű vasúti kocsikon, regionális vonatokon és villamosokon a festék pótlására és a felületek védelmére Franciaországban és külföldön egyaránt. Hasonlóképpen a párizsi és londoni metró vagonjait is lefedi a HEXIS, ami lehetővé teszi az esztétikai koherencia és a leromlás elleni védelem kombinálását.”

Ha többet szeretnél tudni a márkáról  https://www.hexis-graphics.com/en/company/

Milyen HEXIS autófóliát lehet beszerezni? 

 • egyszínű autófólia
 • nyomtatható autófólia
 • kővédő autófólia

HEXIS forgalmazók Magyarországon

K+R Kereskedelmi Kft., Multisign Hungary Kft.,

 

Iristek

 

Irsitek logo

 

 

 

 

Az IRISTEK-ről

“Az IRISTEK 30 sorozatot és több mint 200 színű vinylt alakított ki 6 év fejlesztése során. Az IRISTEK értékes tapasztalattal és kiemelkedő humánerőforrással kiváló értékesítési és szervizhálózatot épített ki folyamatos termékekkel és piacfejlesztéssel. Több ügynökséget és szolgáltató központot hoztak létre a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, Európában.

Fejlesztési folyamat
 • 2012 – Megalakult az Ally Sign cég. Öntapadó vinyl, 3D szénszálas vinyl, autófóliák.
 • 2014 – Részt vett egy Nemzetközi Autótartozékok Kiállításon, és először vezette be az IRISTEK márkát.
 • 2017 – Gyártási folyamat korszerűsítése, IRISTEK autófólia fólia német alapanyagokkal és technológiával. Elindult a TOP sorozatú autófólia.
 • 2018 – Ugyanazokkal a német anyagokkal és technológiával indult a költséghatékony IRISTEK 1000 sorozat.
 • 2019 – Német és amerikai alapanyagokkal és gyártási folyamatokkal piacra dobták az IRISTEK festékvédő fóliát (PVC, TPH és TPU anyagokat tartalmaz).
 • 2020 – Megjelenik az IRISTEK PET sorozatú autófólia, amely jobb fényes és sima fóliafelülettel rendelkezik.

Az IRISTEK lépést tart a nemzetközi trendekkel, és folyamatosan fejleszt különféle népszerű színeket és termékeket. Mindeközben a különböző országokból származó partnerekkel is mélyrehatóan együttműködhetünk, hogy egyedi színeket fejlesszünk ki helyi piacok számára. Az IRISTEK partnerei mindig élvezhetik tőlünk a vevői erőforrásokat, az értékesítés utáni szolgáltatást, a szakképzést, a termék- és piacfejlesztési támogatást.”

Ha többet szeretnél tudni a márkáról: https://iristek.co/about-us/

Milyen Iristek autófóliát tudsz beszerezni?

 • egyszínű autófólia
 • kővédő fólia

Forgalmazók Magyarországon

K + R Kereskedelmi Kft.

 

KPMF

 

Kpmf logo

 

 

KPMF prémium minőségű öntapadó vinil fóliák 1991 óta

A Kay Premium Marking Films (KPMF) 1991 óta gyárt kiváló minőségű öntapadó vinyl fóliákat Dél-Walesben, az Egyesült Királyságban.  A kezdetben Premium Marking Films (PMF) néven forgalmazott cég egy modern, 6000 m²-es gyárban kezdte meg működését, amelyet az Egyesült Királyság számára terveztek. kiváló minőségű öntapadó fóliák gyártása. A PMF piaci hírneve hamar kialakult, mint minőségi filmek szállítója a grafikai és nyomdaipar csúcskategóriájába.

1995 júliusában a PMF-et megvásárolta a Michigan USA-beli Kay Automotive Graphics (KAG), amely az autóipar vezető grafikai szállítója. Ekkor a PMF kereskedelmi nevét Kay Premium Marking Films (KPMF) Ltd-re változtatta. A Kay Automotive Graphicsnek üzemei ​​is voltak Michiganben, az USA-ban és Mexikóban, és az összes helyszín globális csapatként dolgozott együtt, hogy világszínvonalú tervezési kiválóságot biztosítsanak. Mérnöki, kreatív grafikai és prototípus-szolgáltatások, amelyekre ügyfeleink számítani szoktak.

A KPMF élen járt a járműcsomagoló fóliák fejlesztésében, kezdetben a német taxi piacon, ahol az irányelvek kimondták, hogy minden taxinak világos bézs színűnek kell lennie. A K88823 Taxi Beige megszületett, és a mai napig is benne van a termékkínálatban. A Vehicle Wrap autócsomagoló fólia portfóliója jelentősen bővült, és magában foglalja az öntött termékek innovatív választékát, beleértve a gyöngyházfényű, csillagfényű és irizáló járműfóliákat, a védőrétegelt vinyl fóliákat, valamint a személyre szabott színegyeztetési szolgáltatást a folyamatosan fejlődő járműcsomagolási piac kielégítésére.

Az ORAFOL 2019 szeptemberében megvásárolta a Kay Automotive Graphics céget. Az eladásba beletartozott a KAG testvérvállalatai, a Kay Graficas Automotrices Mexikóban, valamint a Kay Premium Marking Films gyártóüzemek az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

Dr. Holger Loclair, az ORAFOL Europe GmbH ügyvezető igazgatója üdvözölte a KAG vállalatokat az Orafol csoportban, mondván: „A termelési kapacitások és a piaci szakértelem sikeres ötvözése a hatékonyság és a know-how növekedését eredményezi az egyszínű fóliák piacán, és javítja az ORAFOL tevékenységét.

A Kay Automotive Graphics és KPMF-leányvállalatai továbbra is saját nevükön, az ORAFOL International Inc. 100%-os tulajdonában lévő leányvállalataiként működnek. A

KPMF továbbra is forgalmazza termékeit világméretű forgalmazói hálózatán keresztül, átfogó és változatos anyagportfóliót kínálva, amely tökéletes a jelzőtáblákhoz, a járműcsomagoláshoz, grafikai, autóipari és funkcionális alkalmazások.

Bármilyen alkalmazás is legyen, a KPMF megoldást tud nyújtani és a kiterjedt laboratóriumi létesítményekhez való hozzáféréssel büszkék vagyunk arra, hogy képesek vagyunk réstermékeket fejleszteni ügyfeleink számára, valamint átfogó műszaki szolgáltatást, amely magában foglalja a terméktesztelést és a teljesítményellenőrzést.

Ha többet szeretnél tudni a márkáról: https://www.kpmf.com/about-kpmf/

Milyen autófóliát tudsz náluk beszerezni?

 • egyszínű autófólia

Magyarországi forgalmazó

Safex Hungary Kft.

 

Llumar

 

llomar logo

 

 

 

 

“Hogyan gyártjuk ablakfóliánkat és PPF-ünket

Több mint 60 éves iparági tapasztalattal az Eastman Performance Films, LLC a világ vezető gyártója és forgalmazója a nagy teljesítményű ablakfóliák és színezők területén. A LLumar® termékeket a járművek, otthonok és kereskedelmi épületek kényelmének és teljesítményének javítására használják világszerte. Márkáink közé tartozik a LLumar® autó- és épület fólia, a FormulaOne™* nagy teljesítményű automatikus színező a LLumar®-tól és a Vista™* épület fólia a LLumar-tól.

Ablakfólia az Egyesült Államokból

A LLumar ablakfóliát büszkén gyártják az Egyesült Államokban, globális forrásból származó anyagokból, a világ két legnagyobb, leginkább integrált ablakfólia-gyártó telephelyén. Ezek a legkorszerűbb létesítmények biztosítják az optimális minőséget, és tükrözik a működési kiválóság iránti mély elkötelezettségünket a kényelem, védelem és stílus iránti igények kielégítésében.

Megbízható termékek és tapasztalatok

Nem tolerálunk mást, mint a valódi színt, az optimális tartósságot és az optikai tisztaságot. Hiszünk abban is, hogy termékeinket olyan kereskedőknél helyezzük el, akik tisztelettel kezelik Önt és projektjét. Bízhat bennünk és globális kereskedői hálózatunkban, hogy kivételes fóliatermékeket és tapasztalatokat szállítunk a kezdeti fóliaválasztástól a beszerelés utolsó lépéséig – és még sok éven keresztül azután.”

Ha többet szeretnél tudni a márkáról: https://llumar.com/emea/en/about/performance-films-manufacturer/

Llumar  autófóliák

 • autóüveg fólia
 • kővédő fólia (PPF)

Llumar forgalmazói Magyarországon

Gál és Társa Kft.

 

Mactac

 

mactac logo

 

 

 

 

“A Mactac a kezdetektől fogva az innováció szellemével a nyomásérzékeny ragasztók vezető szállítója.

Az ohiói Stowban székelő Mactac-et Morgan Adhesives Co. néven 1959-ben alapította a néhai vállalkozó és multimilliomos, Burton (Burt) Morgan. Több mint 60 éve gyártanak és forgalmaznak nyomásérzékeny ragasztóanyagokat (PSA), amelyeket címkenyomtatásban, grafikai tervezésben, csomagolásban, kiskereskedelmi bemutatókban, flotta grafikában, autóipari összeszerelésben, orvosi eszközök összeszerelésében stb. használnak. Ma a Mactac több mint 1000 embert foglalkoztat, és az Egyesült Államokban és Mexikóban működik.

A Mactac anyavállalata, a LINTEC vezető vállalat a ragasztóanyagok területén. A termékpaletta sokféle területet lefed, beleértve nem csak a ragasztópapírokat és fóliákat tömítésekhez és címkékhez, hanem a törésbiztos ablakfóliákat, a kültéri táblákhoz való ragasztólapokat, a belső burkolatok szerelőlapjait, az autós ragasztótermékeket, a félvezető szalagokat és LCD-hez kapcsolódó ragasztótermékeket.

A Mactac nyomásérzékeny ragasztóanyagait sokféle piacon és iparágban használják, és üzletünk ennek megfelelően épül fel. Egy vertikálisan integrált szervezet vagyunk, amely öt üzleti egységből áll – mindegyiket kifejezetten ügyfeleink egyedi igényeinek kielégítésére tervezték.

Tekercses termékek

A tekercses  termékeknél először ültettük el gyökereinket. A tekercstől a tekercsig kapható nyomásérzékeny bevonatú papírok és fóliák széles skáláját kínáljuk különböző súlyokkal és vastagságokkal, textúrákkal, színekkel és átlátszatlansági szintekkel, valamint alkalmazkodási/merevségi tartományokkal. Tekercses megoldásaink több száz iparágban és alkalmazásban megtalálhatók, mint például a tartós fogyasztási cikkek címkézése, termékazonosító, vonalkódos és utasításos címkézés, biztonsági és biztonsági címkézés, egészségügyi és szépségápolási termékek, élelmiszerek és italok címkézése stb.

 

Ipari szalagos termékek

Ipari szalagjaink szintén alapításunk idejére nyúlnak vissza, és az egyedi tervezésű nyomásérzékeny szalagok végtelen listáját tartalmazzák ragasztási, rögzítési alkalmazásokhoz. A mechanikus rögzítőelemek, csavarok és hagyományos összeszerelési alkatrészek alternatívájaként a Mactac PSA-k gyakran teljesítik vagy meghaladják más ragasztási módszerek teljesítményét. Sikeresen ragasztják a habokat, a műanyagokat és a fém alkatrészeket, hogy tartós kötést hozzanak létre, vagy egyszerűen összeszerelési segédeszközként szolgálnak. Szalagjaink a nagy teljesítményű, hosszú távú alkalmazásoktól a megbízható, alacsony költségű, rövid távú alkalmazásokig mindenre alkalmasak.

Grafikai termékek

A Mactac 60 éve élen jár a nyomásérzékeny ragasztójú anyagok fejlesztésében a széles formátumú digitális nyomtatás, laminálás, szitanyomás és plottervágott vinyl igényekhez. Valójában az 1970-es években úttörő szerepet játszottunk a rétegelt és rögzítő fóliák iparában, feltalálva a hidegrögzítési technológiát, amely elindította a nagy formátumú képvédelem fejlesztését. És az innováció iránti elkötelezettségünk ma is folytatódik. Prémium nyomásérzékeny grafikus termékeinkről ismert, hogy kiváló képminőséget, tartósságot és még sok mást biztosítanak. Innovatív megoldásaink átalakítják a falakat, ablakokat, padlókat, járműveket és más egyedi tereket, így ideálisak beltéri és kültéri táblákhoz, flotta- és járműfóliázáshoz, kiállításokhoz, kiskereskedelmi táblákhoz, környezeti grafikákhoz és más, tetszetős alkalmazásokhoz.

Íves termékek

A nyomásérzékeny lapokkal foglalkozók számára a Mactac egy megszokott név. Örökös Starliner® márkánk évek óta az iparág éllovasa. Az 1982-ben bemutatott nyomásérzékeny lap volt az első a maga nemében – lehetővé tette a nyomtatók számára a PSA lapok nyomtatási technológia révén történő futtatását olyan gyorsan és tisztán, mint a finom papírt. Az íves nyomtatást ma is forradalmasító Mactac Sheets termékek ideálisak olyan alkalmazásokhoz, mint a promóciós médiák, a vásárlási helyeken való megjelenítés, a csomag/termék azonosítás, valamint a változó információk cím-, út- és szállítási címkékre való nyomtatása. Megoldásaink a papírkereskedők átfogó hálózatán keresztül érhetők el az íves kereskedelmi nyomtatók számára.

Orvosi ragasztótermékek

A közvetlen bőrrel való érintkezéstől az orvosi eszközök összeszereléséig a Mactac közel 30 éve az orvosi minőségű PSA-rendszerek megbízható forrása. Orvosi ragasztótermékeinket egyedi tervezéssel úgy tervezték, hogy megfeleljenek a különféle orvosi alkalmazásoknak, beleértve a sebkezelést, a sebészeti kendőket, a transzdermális gyógyszeradagolást, a TENS elektródákat, a folyamatos monitorozó eszközöket, az orvosi eszközök összeszerelését és még sok mást. Minden Mactac orvosi megoldást – beleértve a ragasztóanyag, a fedőanyag és a leválasztó fólia pontos kombinációját is – kifejezetten ügyfeleink speciális igényeire tervezték.”

Ha többet szeretnél tudni a márkáról: https://www.mactac.com/AboutUs

Milyen Mactac autófóliákat lehet beszerezni?

 •  egyszínű autófólia
 • nyomtatható autófólia

A Mactac forgalmazói Magyarországon

Eurojet Kft., K+R Kereskedelmi Kft., IGEPA 2R Kft.

 

Oracal

 

Oracal logo

 

 

 

Az ORAFOL Europe az innovatív, öntapadó grafikai termékek, fényvisszaverő anyagok, ragasztószalag-rendszerek és kiváló minőségű polimer fóliák egyik vezető gyártója.

A nemzetközi ORAFOL Csoport központja Berlin város kapuján kívül, Oranienburgban található. Az ipari és kereskedelmi partnerek megbízható forrásaként az ORAFOL a legmagasabb színvonalat állítja fel a minőség, az innováció, a szolgáltatás és a környezeti felelősség terén. Az eredmények lenyűgöző teljesítményben tükröződnek. Magasan képzett és ambiciózus kutató-fejlesztési, gyártási és technológiai, valamint értékesítési csapatok felelõsséggel, elhivatottsággal és szakértelemmel felelnek meg a dinamikus nemzetközi piac egyre nagyobb kihívásainak. Így a megbízhatóság és az időszerűség határozza meg az ORAFOL csapat tevékenységét. Az ügyfelek több mint 100 országban, minden kontinensen megbíznak az ORAFOL-ban.”

A cég mérföldkövei

1800as évek: A kezdetek kezdete

1808: A Wieblitz-Farbenwerkstatt-ot a Wibelitz család alapította, és a Porosz Királyság kizárólagos postai bélyegzőfesték-gyártójává válik. Egy évszázaddal később a cég festékek és lakkok gyártását kezdi.

1900-1989: Oranienburg gyökerei

1919: A berlini helyszín bezár. A cég a brandenburgi Oranienburgba költözik.

1957: A céget félig államosítják, nevét Hannalin KG-re változtatja.

1960: MIKROLUX márkanéven gyártják az első öntapadó fényvisszaverő fóliákat a közlekedési táblákhoz.

1972: Az üzletet/céget teljes egészében államosítják, és VEB Spezialfarben Oranienburg néven működik tovább.

1976: Az első öntapadó grafikai termékeket ORACAL márkanéven gyártják és értékesítik.

1990-es évek

1990: A cég nevét ORAFOL Klebetechnik GmbH-ra változtatja.

1991: Az ORAFOL Klebetechnik GmbH-t privatizálják.

1995: Az ORAFOL új üzemének sarokkövei ünnepségre Oranienburg ipari területén kerül sor.

2000-es évek: erős globális növekedés

2000: Megkezdődik a csomagolási és logisztikai központ építése Oranienburg északi részén.

2005: Megtörténik a georgiai Black Creekben található ORACAL USA gyártólétesítmény alapkő lerakási ceremóniája. A gyártóüzem a maga nemében az egyik legmodernebb létesítmény Amerikában.

2005: Az ORAFOL Klebetechnik GmbH és a Transatlantic H. Bernhardt GmbH egyesül. A növekvő nemzetközi fókusz miatt a cég nevét ORAFOL Europe GmbH-ra változtatják.

 

2010-től napjainkig

2011: Az ORAFOL Csoport felvásárolja az egyesült államokbeli Reflexite Corporationt és annak világszerte működő leányvállalatait.

2012: Az egykori törökországi ORACAL A.Ş., amely Isztambulban található, az ORAFOL csoport részévé válik, és azóta ORAFOL Turkey néven működik.

2013: Az ORAFOL Canada megalakul Kanadában Ontarioban, a kanadai piac elosztó központjaként.

2016: Megalakul a dubaji ORAFOL Middle East, amely fényvisszaverő és grafikai anyagok értékesítésére összpontosít a Közel-Keleten.

2017: Az ORAFOL Europe GmbH felvásárolja a Rowland Technologies vállalatot Wallingfordban, Connecticutban, Amerikai Egyesült Államokban.

2019: A Kay Automotive Graphics felvásárlása, Lake Orion, Michigan, USA.

2019: Az ORAFOL India Pvt. megalapítása. Ltd. Delhiben, Indiában, a fényvisszaverő anyagok értékesítésére összpontosítva.

2020: Az ORAFOL RUS Reflective Solutions megalapítása Pszkovban, Oroszországban.

2021: A NUPRO Advanced TPU Films felvásárlása, South Deerfield, Massachusetts, USA.

Ha többre vagy kíváncsi az Oracal márkáról:  https://www.orafol.com/en/europe/about-us/about-orafol

Milyen Oracal autófóliákat lehet beszerezni?

 • egyszínű autófólia
 • nyomtatható autófólia
 • kővédő autófólia

Oracal forgalmazói Magyarországon

Vink Plast Kft.

 

Skyfol

 

Skyfol logo

 

 

 

A Skyfol fólia márka története 1982-ig nyúlik vissza. Ekkor importáltak először üvegfóliát Magyarországra. A forgalmazó cég a K + R Kft. 1990-ben alakult meg. Már a kezdettől szerepelt a kínálatban az üvegfólia. Néhány évvel később 1998-ban az amerikai Sun-Gard fóliák kizárólagos forgalmazójaként szerepelt a piacon. 2003-ban kezdték az országos telepítői hálózat kiépítését. Gyors növekedés indult meg és igény lett volna a környező országok telepítőitől az együttműködésre. A Sun-Gard szétosztói rendszere ezt nem tudta támogatni, így 2008-ban megalapította forgalmazó cég (K + R Kft.) a saját márkáját a Skyfolt. Ez után a márka Európa különböző országaiba is eljutott. 2008-ban Magyarország mellett Szlovákiába, 2009-ben Romániába és Bulgáriába, 2010-ben Csehországba és Írországba, 2015-ben Horvátországba, 2017-ben Lengyelországba és Ausztriába, 2020-ban Norvégiába, Izraelbe, Hollandiába és Görögországba jutott el. A termékfejlesztés terén 2016-ban megalkotta a Skyfol Nano-t a világ első vízlepergető karosszériavédő fóliáját. 2018-ban bevezeti az első saját tervezésű autóüveg fóliáját a Babyguardot. 2020-tól előre kivágott karosszéria védő sablont lehet rendelni online Náluk. Magyarországon kiterjedt telepítő hálózattal rendelkezik. A termékeiket nem saját maguk gyártják, hanem az adott anyagra szakosodott gyártótól szerzik be.

Ha többet szeretnél tudni a márkáról: https://www.skyfol.hu/

Milyen autófóliát lehet náluk beszerezni?

 • autóüveg fólia
 • kővédő fólia (PPF)

Skyfol forgalmazói Magyarországon

K + R Kereskedelmi Kft.

Stek

Stek logo

 

 

 

 

 

 

 

Kezdetek

“Az 1977-ben alapított STEK közel 40 éve van a védőfólia piacon. A Hyundai, a Toyota és más autógyártók számára gyári megoldásokat kínáló korai sikerekkel a STEK felismerte a fogyasztóorientált festékvédő termékek piacán rejlő lehetőségeket, és a világ egyik legnagyobb festékvédő fólia-szállítójaként azonosították – mind saját márkás, mind a STEK Shield Technologies márka néven

A STEK irányítja a teljes folyamatot:

 • Piaci igények összegyűjtése a saját márkás termékeiből,
 • Saját kutatást és fejlesztést végez mind az egyedi ragasztó-, mind a fedőbevonat-készítményekre, valamint az iparági benchmark alapanyag-beszállítók azonosítására – amelyeknek több mint fele amerikai székhelyű.
 • Beruház saját gyártóüzemébe, beleértve a gyártástechnológiát, amely összhangban működik a termékmenedzsmenttel, valamint a kutatás-fejlesztéssel.
 • Szigorú minőség-ellenőrzési protokollt vezetett be annak biztosítására, hogy csak a legjobb minőségű anyagokat szállítsák világszerte a vásárlói bázisához.

STEK-USA, Woodinville WA

A belföldi készletek és rendelések biztosítják a könnyű üzletmenetet és a legtöbb megrendelés gyors szállítását.

Helyi műszaki támogatás a kérdések gyors megválaszolásához.

Egy vezető részletező és szerelő cég megbízói alapították, több mint 10 éves festékvédő fólia tapasztalattal; termékeinket teljeskörűen átvizsgálják a telepítést és a végfelhasználói teljesítményt a piaci bevezetés előtt.

Termékcsaládunk a piaci igényeknek megfelelően: DYNOshield a kompromisszumok nélküli teljesítményért, PROshield a jelenlegi piaci elvárásoknak megfelelően, DYNOmatt, DYNOcarbon és egyéb Fashion Film termékek speciális alkalmazásokhoz.”

Ha többet szeretnél tudni a márkáról: https://www.stek-usa.com/about

Milyen típusú Stek autófóliát tudsz beszerezni? 

 • kővédő fólia (PPF)

Magyarországi forgalmazók

K + R Kereskedelmi Kft.

 

Teckwrap

 

Teckwrap

 

 

 

 

 

 

“Teckwrapcraft: Craft Vinyl Company, amely a kiválóságra törekszik

Tudjuk, hogy a speciális fólia közösségnek mindig szüksége van kiváló minőségű fólia forrásra, ezért elkötelezettek vagyunk amellett, hogy csak a legjobb és új termékeket szállítsuk.

A Teckwrap Craft a hőátadó vinyl (HTV) és az öntapadó vinyl termékek egyedülálló választékát, valamint transzferpapírt és transzfer szalagot gyárt mindenféle plottervágóhoz, beleértve a Cricut & Silhouette Cameo-t és még sok mást. Termékeinket minden fólia vágógép gond nélkü tudja használni.

2018 elején egy Amazon Store-val kezdtük, mint matricaüzletet. Az évek során a speciális fólia iránti szenvedélyünkkel és elkötelezettségünkkel egy több mint 60 alkalmazottat foglalkoztató vállalattá fejlődtünk, és nem jöhettünk volna létre ügyfeleink szeretete, támogatása és segítsége nélkül.

A Teckwrap Craft globális ellátási lánca:

Ügyfeleinket több mint 60 országban szolgáljuk ki, beleértve az Egyesült Államokat (mint elsődleges piacunkat), Kanadát, az Egyesült Királyságot és Ausztráliát. A közelmúltban 2020 után a termékeink iránti kereslet Európa-szerte és Ázsiában is növekszik, 2022-ben pedig új piacokon tervezünk terjeszkedni.

A Teckwrap craft azzal a céllal indult, hogy olyan vállalkozást hozzon létre, amely jó minőségű termékeket kínál jó áron. A Teckwrap craft minden tevékenysége során figyelembe veszi az ügyfelek elégedettségét a termékszállítási szabályzattól a raktározáson át a szállításokig.

Tömeges nagykereskedelem

A Teckwrap Craft célja, hogy hosszú távú sikereket érjen el azáltal, hogy erős ügyfél kapcsolatokat épít ki, és minden lehetséges módon partnerként tevékenykedik, hogy segítse vállalkozása felépítését. Arra törekszünk, hogy egyedi igényekre szabott megoldásokat kínáljunk, és nagyobb volumenű vásárlás esetén kedvezményes árakat kínáljunk.

Céljaink

A Teckwrap craft idei célja az európai piacra történő terjeszkedés egy külső szállítmányozó cég bevonásával külföldre történő szállításra. A Teckwrap craft célja, hogy olyan új munkatársakat szerezzenek, akik szenvedélyesen rajonganak a cég jövőképéért és küldetéséért, hogy üzletünk jövőbeli vezetőivé válhassanak. Egy másik cél a speciális fóliák vezető nagykereskedelmi szállítójaként való pozíció megőrzése azáltal, hogy a mennyiségre és a piacképességre összpontosítva a minőségre összpontosítunk. Hosszú távon a Teckwrap craft továbbra is eléri elképzeléseit erős online jelenléte és a nemzetközi ügyfelek széles ügyfélköre révén.

Célunk, hogy szoros kapcsolatokat építsünk ki munkatársainkkal, beszállítóinkkal és ügyfeleinkkel a csapatmunka és a kölcsönös tisztelet ösztönzésével, miközben megosztjuk a szervezet sikerét. A Teckwrap speciális termékek iránti kereslet tovább növekszik azáltal, hogy szerződést kötnek a kiskereskedőkkel szerte a világon, miközben bővítik az online megrendelhető termékcsaládokat.

Minőségellenőrzés: A sikeres vállalatok sok tényezőre épülnek, de semmi sem fontosabb, mint a termék minősége. Ügyfeleink elégedettsége számunkra az első számú prioritás. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a minőség-ellenőrzésre, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden általunk szállított termék megfeleljen a megjelenés, a tartósság és a tapadás tekintetében a legmagasabb ipari szabványoknak. Tisztában vagyunk vele, hogy van más lehetősége is – ha probléma adódik a rendelésével, keményen dolgozunk, hogy Ön, mint vásárló elégedett legyen.

Ügyfélszolgálat: Mi biztosítjuk az iparág legjobb ügyfélszolgálatát. Ha kérdése vagy aggálya van, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz. Pár percen belül keresni fogjuk, nem váratjuk napokig.

Környezetvédelem: A még nagyobb érték biztosítása érdekében matricáink környezetbarátak, és kizárólag a legjobb minőségű anyagok felhasználásával készülnek. Ez kristálytiszta felületet eredményez, amely nem fakul vagy sárgul az idő múlásával, még akkor sem, ha huzamosabb ideig közvetlen napfénynek van kitéve.

Technológia: Tisztában vagyunk vele, hogy a mai világban elengedhetetlen, hogy a vállalkozások tulajdonosai és vezetői gyorsan hozzáférjenek a megrendelés állapotával és a szállítással, az árakkal, a készlettel és egyebekkel kapcsolatos információkhoz. Technológiai eszközöket hoztunk létre, amelyek segítenek Önnek abban az időben megszerezni a szükséges információkat.

Higgy bennünk: Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lehető legjobb minőségű termékeket kínáljuk a lehető legalacsonyabb áron. Célunk, hogy az Ön megbízható partnere legyünk minden fólia igény esetén.

Megfizethető ár – Legjobb minőség – Kiváló ügyfélszolgálat – Környezetbarát (nem használnak káros vegyszereket) – Tartós, hosszú élettartamú fóliák

Rendelési állapot és szállítmány követő eszközök – Hasznos információk az összes rendelkezésre álló fóliáról.

Technológiai eszközök, amelyek segítik az ügyfeleket a rendelések feladásában és nyomon követésében.

Gyors átfutási idő

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lehető legjobb minőségű termékeket kínáljuk a lehető legalacsonyabb áron.”

Ha többet szeretnél tudni a márkáról: https://teckwrapcraft.com/pages/about-us

Teckwrap autófólia típusok

 • egyszínű autófólia

Forgalmazói Magyarországon

Teckwrap Hungary kft.

 

A cikkből kiderült, hogy ennek a viszonylag fiatal iparágnak is több, mint 100 éves története van. Folyamatosan és rohamosan fejlődik az autófólia anyag és a technikai háttere is. Viszont nem úszhatja meg a fenntarthatóbb, körforgásos gazdaságba történő belépést. Viszonylag sok márka képviselteti a magyar piacon. Vannak sok évtizedes (akár évszázados) múlttal rendelkező globális cégek és viszonylag fiatal réspiacra létrejövő innovatív autófólia gyártó vállalatok. A piacon szereplő gyártók története, versenye és küldetése a garancia a fenntartható és innovatív fejlődésre. A következő cikkben az autófóliák fajtát különböztetem meg technikai és felhasználási szempontból.