Header hullám

Minden, amit a falmatrica felrakásáról tudni érdemes

A falmatricázás egy praktikus és közkedvelt megoldása a fal dekorálásának. Könnyen felhelyezhető, egyszerűen tisztítható, az eltávolítása sem bonyolult. Az egyedileg tervezett falmatricákat lehet használni marketing célokra, vagy azért, hogy a lakásunk, irodánk hangulatát feldobjuk. Komoly előnyt jelent egy egyedi falfestéssel szemben, hogy sokkal gyorsabban fel lehet helyezni egy matricát. A falmatrica felhelyezésére szakemberre sincs szükség, mi magunk is vállalkozhatunk rá. Ha pedig meguntuk, vagy új ötletünk támadt, egyszerűen eltávolíthatjuk, lecserélhetjük.

Cikkünkben végigvesszük az alapvető tudnivalókat a falmatricákról, és lépésenként végigmegyünk azon, hogyan is kell saját kezűleg felhelyezni az általunk kiválasztott falmatricát.

Miért érdemes a falmatrica mellett dönteni?

Ha dekorálni szeretnénk a lakásunkat, irodánkat, üzlethelyiségünket akkor, a falmatrica az, ami a legkönnyebben kivitelezhető, egyedi megoldást nyújtja számunkra. Nem kell szakembert hívni, nem megy el idő azzal sem, amíg a festés elkészül, nem kell várni arra, amíg megszárad, és ha más ötletünk támad, akkor csak eltávolítjuk és nem kell lefesteni az egész falat.

A falmatrica előnyei

  • Egyedileg megtervezhetjük, milyen mintát, képet szeretnénk viszontlátni a matricán.
  • Könnyen tisztítható. Tulajdonképpen egy plusz védőréteg kerül a falra, amire ha ráfröccsen valami, bepiszkolódik, akkor elég egyszerűen csak letörölni.
  • A falmatrica tartós, nem kopik, nem fakul ki, nem színeződik el. Évek múlva is ugyanolyan élénk színű, és részletgazdag lesz, mint amikor felhelyeztük.
  • Szakember segítsége nélkül, saját kezűleg felhelyezhető.
  • Az eltávolítása is rendkívül egyszerűen megoldható.
  • A falmatricát használhatjuk a cégünk, vállalkozásunk népszerűsítésére, marketing eszközként is.
  • Az otthonunkban játszhatunk azzal, hogy a különböző helyiségekben más-más mintázatú matricákat használunk, így egyedi hangulatot alakíthatunk ki a nappaliban, dolgozószobában, vagy éppen a gyerekszobában.

Hol lehet alkalmazni a falmatricákat?

A falmatricákat mind magáncélra, mind üzleti célra lehet alkalmazni. Elképzeléseinktől függően felhelyezhetjük az irodánk, üzlethelyiségünk falára, vagy otthonunkban a hálószobában, nappaliban, dolgozószobában. A gyerekszobából pedig akár csinálhatunk egyedi mesés birodalmat.

Szinte minden felületre fel lehet ragasztani a matricákat. Megtapadnak festett falon, üvegen, csempén, fémen, sima felületű tapétán, ablakon, bútorlapon. Vannak azért olyan felületek, amikre nem tudjuk felhelyezni a matricát, ilyen például a frissen festett fal. Ebben az esetben várnunk kell legalább két hetet, hogy a festék megszáradjon, mert amíg a higítóanyag párolog belőle, addig leesne róla a matrica.

Nem szabad felhelyezni a matricát olyan felületre sem, ami poros, zsíros, nedves, vagy ami egyenetlen. Felhelyezés előtt meg kell győződni róla, hogy egy tiszta száraz felületre fog felkerülni a falmatrica. Ha szükséges, akkor előtte tisztítsuk meg a szennyeződésektől.

A falmatrica felrakásának lépései

Milyen részekből áll egy falmatrica?

Először is fontos tisztában lennünk azzal, hogy a matrica milyen rétegekből áll. Ugyanis ez nem csak két lapból áll, mint a gyerekek matricái. A falmatricák három rétegből állnak, az alsó a hordozó felület, ezen található maga a matrica. Ha több darabból áll a matrica, akkor ennek a tetejére kerül még egy applikáló fólia is, ami majd a felhelyezésben lesz a segítségünkre.

Milyen eszközökre van szükség a falmatrica felhelyezéséhez?

Semmilyen különleges, vagy speciális eszközzel nem kell készülnünk, ha fel akarunk helyezni egy falmatricát. Csak olyasmire lesz szükségünk, ami minden háztartásban megtalálható; ceruza, radír, olló, papírragasztó, simitókártya (ez lehet egy bankkártya is, bár egy ronggyal is meg tudjuk oldani). Ha nagyon precízek vagyunk, akkor vízmértéket is használhatunk, hogy biztosan vízszintesen helyezzük fel a matricát.

Falmatrica megtervezése

Nem az első, hanem a mínusz egyedik lépés, maga a matrica megtervezése. Saját elképzeléseinket, terveinket is megvalósíthatjuk, de megbízhatunk egy grafikust is azzal, hogy ötleteink alapján megalkossa a matricánk vizuális tervét. A JólNyomjuk csapata szívesen nyújt segítséget a grafikai tervezésben is.

Falfelület megtisztítása

Megérkezett az áhított matricánk, és már ragasztanánk is fel a helyére. Ám mielőtt ennek nekikezdenénk, fontos, hogy töröljük át egy száraz ronggyal a falfelületet (a legjobb az antisztatikus törlőkendő). Még ha tisztának tűnik is, akkor is lehet rajta por, ami miatt nem fog megfelelően megtapadni a matrica.

Falmatrica előkészítése

Amint a felület biztosan tiszta, akkor kezdhetünk hozzá a matrica felhelyezéséhez. Először csak állítsuk be arra a helyre, ahova fel szeretnénk helyezni. Papír ragasztóval fel is ragaszthatjuk, hogy meg tudjuk nézni távolabbról is, biztosan jól állítottuk-e be, valóban azt szeretnénk, hogy ez legyen a végleges helye, nem ferde.

Ha olyan matricát rendelnénk, ami több darabból áll, akkor azt applikáló fóliával együtt kapjuk meg.

Falmatrica felrakása

A következő lépés az lesz, hogy visszamegyünk a falhoz és felhelyezzük a matricát a megjelölt helyre. Ezt többféleképpen is megtehetjük, attól függően, hogy mekkora matricáról van szó. A kisméretű matricknál egyszerre le lehet húzni a hordozó felületet, majd a matrica egyik végénél elkezdve felhelyezhetjük a falra.

Nagyobb méretű matricát már érdemes szakaszosan felhelyezni. A keskenyebb oldalán elkezdjük lehúzni a hordozót. A matrica szélét felragasztjuk a falra és miközben tovább húzzuk le a hordozót az aljáról, a másik kezünkkel és egy simítókártyával rásimítjuk a falra.

Abban az esetben, ha túl nagy, vagy túl széles a matrica, és egyszerre nem tudnánk felhelyezni, egy kis trükkhöz érdemes folyamodnunk. A matricát papírragasztóval felragasztjuk a falra, és több helyen is rögzítjük. Majd ezt követően szakaszosan visszük fel a falfelületre a matricát, a hordozó felületet fokozatosan távolítjuk el róla. Ennek az előnye, hogy egyszerre csak egy kisebb felülettel kell dolgoznunk, miközben a többi addig rögzítve van.

Applikáló fólia eltávolítása

Felhelyezés után még az applikáló fóliát kell eltávolítanunk. Ezt lassan, fokozatosan hajtsuk végre. Ha véletlenül rátapad egy darab a matricából a fóliára, akkor azt simítsuk vissza a falra. A matrica alja erősebben tapad, mint a fólia a matrica tetejére, ezért ezzel nem lesz gond. Ha sikeresen eltávolítottuk a fóliát, akkor az utolsó simításoknál szó szerint még egyszer simítsuk végig kézzel az egész matricát egyik végéből a másikig, majd következzenek a matrica szélei, hogy biztosan megfelelő legyen a tapadás. Ezzel pedig be is fejeztük a falmatrica felrakását.

Hogyan távolítsuk el a falmatricát?

A falmatrica eltávolításához sincs szükség speciális szerszámokra, elég csupán egy hajszárító, csipesz vagy szike, és egy olló. Azzal kezdjük, hogy a matrica egyik sarkát csipesz, vagy szike segítségével válasszuk le a falról addig, hogy már kézzel is meg tudjuk fogni. Ekkor kezdhetjük is már lehúzni a matricát.

Ha elég meleg van a lakásban, akkor a matrica könnyen le fog jönni, de ha mégis nehezen akarna leválni a felületről, akkor hajszárítóval segíthetjük, hogy a ragasztás elengedjen. 180 fokos szögben érdemes lehúzni a matricát a falról (tehát teljesen visszahajtjuk), mert így fejthetjük ki a legnagyobb erőt. Egyúttal azt is láthatjuk, hogy nem tapadt-e esetleg rá egy darab fal, vagy tapéta, amit vissza kell illesztenünk, mielőtt folytatnánk. Ollóra csak abban az esetben lesz szükségünk, ha nagyméretű matricával van dolgunk, és ezért le kell belőle vágni a túl nagy lelógó darabokat.

 

A falmatrica egy nagyon egyszerű módja a lakásunk, üzlethelyiségünk, irodánk falainak feldíszítésére. Igen könnyen felhelyezhető, és eltávolítható, nem beszélve arról, hogy bármilyen mintát fel tudunk helyezni a segítségével. A JólNyomjuk csapata segít megvalósítani bármilyen egyedi elképzelést, a legapróbb falmatricáktól kezdve az egész falat beborító képekig.