Header hullám

Autófóliázás menete: erre érdemes felkészülnöd!

Az autófóliázás mellett több érv is szól, elsősorban, hogy védjük az autónk felületét a környezeti hatásokkal szemben, mint például a napsugárzás, a szennyeződések vagy az apróbb karcok. Cégünk esetében ugyanakkor a gépjármű marketingeszközként is szolgálhat: hatékonyan reklámozhatjuk vele a márkánkat. Az autóinkat felöltöztethetjük a vállalkozás logójával, szlogenjével vagy termékajánlataival, így hordozható hirdetési felületté alakíthatjuk autóflottánkat.

Érdemes megismerkednünk az autófóliázás menetével, így megtudhatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak autónk külalakjának “megváltoztatására”, mikor milyen megoldást érdemes alkalmazni. Cikkünkből kiderül, mennyi ideig tart a folyamat, milyen előkészületeket kell tennünk, hogy minél gördülékenyebben mehessen végbe a fóliázás és minél hamarabb átvehessük a kész járművünket.

Milyen lehetőségeid vannak az autód dekorálására?

​​Az autó egyedivé varázsolására számos lehetőséget kínál az autómatricázás, akár magánemberként szeretnénk ezt személyautónk esetében, akár céges járműveken alkalmaznánk. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakorlati példát arra, hogyan lehet az autót személyre szabni a különféle autófóliázási típusokkal.

Autómatrica

Az autómatrica egy olyan dekorációs lehetőség, amelyet könnyedén fel lehet ragasztani az autóra. A matrica lehet szöveg, logó, vagy akár kép is. Ez a módszer gyors és egyszerű, és nagyon sokféle design lehetőséget kínál. Az autómatricákat akkor használhatjuk, ha ideiglenes vagy könnyen eltávolítható dekorációt szeretnénk az autóra, például egy promóció vagy esemény során.

Mágneses autódekoráció

A mágneses autódekoráció lényege, hogy a dekorációt mágneses alapra helyezik, amelyet könnyedén rá lehet illeszteni az autóra és ugyanilyen könnyen le is lehet venni róla. Nem csak az egész autómágnes, de a mágnesen lévő minta is cserélhető. Ez a módszer hasznos lehet például, ha olyan a vállalkozásunk, aminél gyakran változtatjuk a reklámüzenetünket, vagy az elérhetőségi adatainkat az autónkon. Így könnyen cserélhetjük a dekorációt az aktuális szükségleteink szerint.

Részleges autófóliázás

A részleges autófóliázás olyan technika, ami átmenet a teljes autófóliázás és az autómatrica között. Ez azt jelenti, hogy csak bizonyos részeket vagy területeket fóliáznak be az autón. Például a cég logóját vagy reklámüzenetét elhelyezhetjük a jármű oldalán vagy hátsó részén. Ez a módszer kiváló lehetőséget nyújt a márkakép erősítésére vagy a céges autók egységes megjelenésének kialakítására.

Teljes autófóliázás (car wrapping)

A teljes autófóliázás során az autó teljes felületét bevonják fóliával. Ez a leginkább látványos módszer az autó egyedivé tételére. A fólia sokféle színben és mintában elérhető, így lehetőség van az autó teljes külső megjelenésének átalakítására.

A cégünk flottájának is egységes megjelenést és egyedi márkaképet biztosíthatunk ezzel az eljárással. A cégünk logója, neve vagy üzenete könnyedén elhelyezhető a fólián, amely erősíti a vállalkozás azonosíthatóságát és hirdetési hatékonyságát.

Ha magánszemélyként gondolkodunk a teljes az autófóliázásban, akkor ezzel elérhetjük, hogy az autó vonalait és egyedi elemeit kiemeljük általa. Például sötét vagy kontrasztos fóliával kiemelhetők az autó díszítőcsíkjai, tetőcsomagtartók vagy lökhárítók, így egyedi és látványos megjelenést biztosítva neki. A megfelelő fólia kiválasztásával az autó magasabb szériafelszereltségűnek tűnhet külsőleg.

Autófóliázás menete a tervezéstől a megvalósításig

Az autófóliázás folyamata több lépésből áll, az alábbiakban részletesen bemutatjuk az egyes lépéseket és azt, hogy mire érdemes figyelni a design elkészítésekor.

Autó felmérése

Az autófóliázás előtt az autót fel kell mérni, hogy a megfelelő méretű és formájú fóliákat használhassák. Ez magában foglalja az autó különböző részeinek (pl. karosszéria, ablakok, lökhárítók stb.) mérését és ennek dokumentálását. A felmérés során az autó egyedi jellemzőit és részleteit is figyelembe veszik (mint az esetleges átalakítások, tetőcsomagtartó), hogy az alkalmazott design és fólia tökéletesen illeszkedjen az autóra.

Design elkészítése

Miután az autót felmérték, a design készítése következik. Ez az egyik legfontosabb lépés az autófóliázás folyamatában, mivel ez az, ami meghatározza az autó végső megjelenését. A design lehet céges logó, reklámüzenet, egyedi minta, vagy akár teljes kép is. Fontos, hogy a design jól látható legyen, valamint tükrözze a vállalkozásunk üzenetét és stílusát.

Mire érdemes figyelni a designnál?

Fontos, hogy a design ne legyen túlzsúfolt vagy túl bonyolult, mert ez ronthatja az olvashatóságot és a vizuális vonzerőt, könnyen értelmezhető és tiszta üzenetet kell közvetítenie. Meg kell találni a megfelelő betűméretet és betűtípust, amit távolabbról is el lehet olvasni. Az üzenetnek, a vállalkozás nevének, elérhetőségeinknek távolról is jól láthatóaknak kell lenniük. Fontos, hogy csak olyan információk kerüljenek az autóra, amik egyszerűek, tömörek, 3-5 másodperc alatt is elolvashatóak és értelmezhetőek.

 

A színek megválasztása is jelentős szerepet játszik abban, hogy milyen lesz az összkép. Fontos, hogy a színek összhangban legyenek a márka vagy az autó megjelenésével, és figyelembe kell vennünk az autó alapszínét is. Nem kell az egész folyamatot teljesen egyedül kitalálni, a Jólnyomjuk csapata az első lépésektől az utolsóig elkísér minket: segít a design kialakításában, a grafikai tervezésben.

Milyen előkészületeket kell tenni az autófóliázás előtt?

Fontos, hogy frissen fényezett autót nem lehet fóliázni, legalább 4-6 hétnek el kell telnie, mire a festék kipárolgása teljesen megszűnik. Az autófóliázás előtt érdemes frissen lemosni az autót, és így érkezni az autófóliázás helyszínére, mert ez nagyban megkönnyíti a munkát. Tulajdonképpen más dolgunk nem is lesz, csak átadjuk a fóliázást végző szakembereknek az autónkat, és minden mást ők fognak elintézni.

Autófóliázás

Állapotfelmérés

Első lépésként a szakemberek végignézik az autó karosszériáját. Az állapotfelmérés a beméretezéshez szükséges, tehát a grafika pontos illeszkedése miatt. 

A szükséges karosszéria elemek eltávolítása

Annak érdekében, hogy a fóliát megfelelően helyezzék fel az autóra, tehát tökéletesen befedjen minden részt, szükségessé válhat bizonyos elemek eltávolítása. Ilyen a kilincs, a tükör, ritkább esetekben a lámpa, a lökhárító.

A fólia felhelyezése

Nem maradt más hátra, mint, hogy felkerüljön a fólia. A fóliát egy megtisztított, portalanított, de száraz felületre helyezik fel egy speciális simító eszköz segítségével. Olyan helyeken, ahol a karosszériának ívei, domborulatai, homorulatai vannak, hőlégfúvóval lágyítják meg az anyagot, hogy tökéletes illeszkedjen rá a fólia.

Az autó fóliázása 1-5 napot vesz igénybe, és miután elkészült, egy hétig nem javasolt a gépjármű lemosása.

Hogyan helyezik fel az autómatricát?

Előkészítés

Az autómatricázás előtt az autót alaposan le kell mosni és meg kell tisztítani. Fontos, hogy eltávolítsuk az összes port, olajat, zsírt és egyéb szennyeződéseket a felületről. A matricáknak sima, por- és zsírmentes felületre kell kerülniük, hogy megfelelően feltapadjanak, és tartósan fennmaradjanak.

Matricák felhelyezése

A matricák felhelyezése előtt fontos a helyes pozícionálás. Először csak odaillesztik a felületre, amint a megfelelő helyen van, akkor azt meg is lehet jelölni. A matricák egy hordozófólián érkeznek. A matricákat óvatosan és fokozatosan simítják fel a hordozófóliáról az autóra, miközben ügyelni kell a légbuborékok kiiktatására és a sima illeszkedésre. Applikáló fóliát csak feliratok, illetve a különálló részek telepítéséhez használnak.

Profi autófóliát szeretnél? Keress minket bizalommal!

A JólNyomjuk csapata mindenben a rendelkezésünkre áll, akár a saját autónknak szeretnénk egyedi megjelenést biztosítani, akár a céges flottát szeretnénk egyenruhába öltöztetni. Az autófóliázási lehetőségek széles választékát kínálja a társaság, beleértve a színes, textúrázott és speciális hatású fóliákat. Bármilyen ötletünk, vagy tervezési elképzeléseink legyenek is, a JólNyomjuk képzett szakemberei megvalósítják azt az autón.

A JólNyomjuk 3 év garanciát ad az autófóliázásra, ami biztosítékot jelent arra, hogy minőségi és a tartós eredményt kapunk. A fóliázás árában benne van a teljeskörű segítségnyújtás is.

Ha szeretnéd egyedivé tenni az autódat, és kihasználni az autófóliázás előnyeit, kérj egyedi ajánlatot a JólNyomjuktól. Szakértő csapat segít meghatározni az igényeidet, és egy személyre szabott ajánlatot készít az autófóliázásra.