Header hullám

Ablakfóliázás árak – Mitől függ a kirakatdekorációd ára?

Ablakfóliázás, ablakmatrica, kirakatdekoráció, üzletdekoráció, portáldekoráció, kirakatfóliázás. Mind ugyanazt jelenti. Az üzleted, vállalkozásoddal itt találkozik először a potenciális vevőd a valóságban. Magától értetődő, hogy azt szeretnéd, hogy bevonzd a vevőt, jó legyen az első benyomás az ügyfélben, miután kinyitotta üzleted ajtaját. Általában több évre szól egy kirakat dekoráció, ezért érdemes megfontolnod mennyit költesz erre. A cikkből megtudhatod, hogy mi a reális ára megfelelő szakemberre és profi, időtálló anyaggal az ablakfóliádnak.

Ablakmatrica gyártás és ablakfóliázás árak 2023-ban

Ablakmatrica gyártás és fóliázás felső-középkategóriás professzionális német Oracal fóliából: 19.800 Ft. + ÁFA/négyzetmétertől

Ablakmatrica gyártás és ablakfóliázás felsőkategóriás professzionális amerikai 3M fóliából: 25.740 Ft. + ÁFA/négyzetmétertől

Ablakmatrica gyártás telepítés nélkül: 6.000 Ft. + ÁFA/négyzetmétertől

Magasban való munkavégzés: egyedi áras

Felmérés: 20.000 Ft. + ÁFA Budapesten

Grafikai tervezés: 14.000 Ft. + ÁFA/munkaóra

 

Mi határozza meg a fóliázás árát?

Anyagmennyiség és dekoráció bonyolultsága

 

Egy bizonyos mennyiségig kedvezményesebb az ár egy nagyobb dekorációnál, mint egy kisebbnél. Ennek az oka, hogy van egy alap költsége a cégnek. Nagyobb dekorációnál értelemszerűen jobb a bevétel/munkaóra arány, így lehet kedvezőbb árat adni. Természetesen a dekoráció bonyolultsága is befolyásolja az árat. Ha sok kis elemet kell kimérni vagy több rétegből áll a dekoráció, az növeli az árat.

Alapanyag

Léteznek úgynevezett promóciós célra inkább beltérre használható anyagok. Ezek a monomer fóliák. A baj ezekkel az anyagokkal az, hogy hő hatására összeugrik és otthagyja az ablakon a ragasztót. Ez idővel bekoszolódik, összeszedi a port és bizony elég borzalmas képet fog festeni a kirakatdekoráció. Teljesen elronthatja az összképet. Hiába vagyunk amúgy egy jó vállalkozás, ha az ablakmatricánk összeugrott, bekoszolódott. 15 éve foglalkozunk dekorációval. Sok anyagot kipróbáltunk. Csak olyan anyagokat használunk, amely kiállta az idő próbáját. Ne essünk a rövidlátás csapdájába! Nem egyszer találkozom sajnos azzal az ügyfél reakcióval, hogy a kivitelező sokkal olcsóbb ajánlatot adott. Nincs mese. Aki sokkal olcsóbb tud lenni az bizony nagy valószínűséggel silányabb alapanyagot használ. Efelől ne legyenek kétségeink. Két fólia márkát kínálunk kirakat dekorációra. Az egyik a felső-középkategóriás professzionális német Oracal és a felsőkategóriás professzionális amerikai 3M. Mind a két márka bizonyított több, mint 100 éves múlttal rendelkező gyártó.

Utófeldolgozás

Ha bonyolult a dekoráció, például tele van kis feliratokkal vagy utólag az ablakon kiszedendő részekből. Ez mind növeli a befektetett munkaórát, így az árat is. Ezért van az, hogy egy kisebb, de bonyolultabban előkészíthető és nehezebben telepíthető dekoráció sokszor egy árban van vagy akár drágább, mint egy nagyobb, de könnyebben telepíthető dekoráció.

Grafika

A legegyszerűbb helyzet, hogy már van nyomdakész grafika, amit elküldesz nekünk és mi ez alapján legyártjuk az anyagot. De megnyugodhatsz: mindig átnézzük díjmentesen a grafikai anyagot. Ha minden rendben, akkor nincs más dolgod, gyártjuk az ablakmatricát. Ha módosítani kell, akkor azt mi is meg tudjuk tenni (szerkesztési díj ellenében) vagy te, esetleg a grafikusod tudja módosítani a grafikai anyagot. Természetesen ha kell, nulláról is meg tudjuk szerkeszteni a kirakatdekorációdal.

Kívülről vagy belülről legyen felragasztva?

A kirakatdekorációt az esetek nagy százalékában kívülről szoktuk telepíteni. De előfordul, hogy belülről szeretné ragasztatni az ablakmatricát a megrendelő. Ez is megoldható az esetek többségében, de nem minden esetben. Általában a kívülről ragasztott dekorációnál sokkal több lehetőség adott, mint a belülről ragasztott dekorációnál. Az árat sokszor a nehezebb kivitelezhetőség miatt növelheti a belső ablakmatrica ragasztás.

Beltér vagy kültér?

Itt arra gondolunk, hogy kültérre vagy beltérre mutasson az ablakmatrica nyomtatott felülete. Ez az árat nem befolyásolja, mert nem változtat a felhasznált anyagon, illetve annak minőségén.

Régi fólia el lett-e távolítva?

Ez egy elég fontos kérdés. Sokszor találkoztunk olyan régi fóliával, amit elég sok munkaórával tudtunk csak eltávolítani. A régi fóliánál (főleg a rossz minőségű anyagoknál) általában a ragasztót is otthagyja a fólia, ami további munkaidőt vesz igénybe. Ez mind növeli az árat. Természetesen megpróbálkozhatsz az eltávolításával. Erről az ablakfólia leszedése című cikkünkben írunk. Úgy tudod leellenőrizni, hogy maradéktalanul leszedted az összes ragasztót, hogy oldalról belenézel az üvegbe és a kezeddel végigsimogatod az üveget. Ha nem ragad, akkor készen áll a ragasztásra.

Fólia eltávolítása a fólia kihordási ideje után

Na igen. Erre sem szoktak sokan előre gondolni. Minél jobb minőségű az alapanyag, annál valószínűbb, hogy mondjuk 5 év múlva, ha le szeretnéd cserélni a dekorációt, akkor könnyebb dolgod lesz (akár te is le tudod szedni) és nem kell könyörögnöd a kivitelezőnek, hogy jöjjön és borsos áron takarítsa le az üvegről a régi fóliát.

Telepítés

A lehetőség adott. Te is telepítheted az ablakmatricát az ablakodra. Ha szakképzett dekoratőr vagy, akkor ajánlom, egyéb esetben nem. Lehet, hogy drágább kompletten a gyártás és a telepítés, de nem jó érzés, ha elrontod a telepítést. Összegyűrődik a fólia, buborékos lesz, ferde lesz a felirat, kosz vagy por marad a fólia mögött, nem sikerül a fóliák illesztése. Ezek után rájössz, hogy lehet jobb a kaptafánál maradni. De ekkor már kidobtál akár több százezer forintot. Ezt hívják tanulópénznek. Én már nem egyszer megfizettem az évek alatt, Te ne tedd! Biztos láttál már plázákban vagy éttermek elejére (vagy újabban benzinkutak bejáratára) felrakott matricát, ami borzalmasan néz ki, mert a dolgozóval szeretnék felrakatni a matricát. Ez olyan, mintha mi kasszáznánk a benzinkúton vagy vinnénk ki az ételt esetleg ruhaeladók lennénk.

Speciális telepítési tényezők

Bonyolultabbá teheti a kivitelezést, ha nekünk kell például szétszedni egy kilincset vagy plusz szerelési feladatot kapunk. Ez növeli az árat. 3 méteres magasságig létráról tudunk dolgozni. Magasabb helyen már gurulós állványra lehet szükség, ami növeli a kivitelezés idejét és a költségeket. Ritka, de speciális esetben magasban üvegfelületre is lehet ablakmatricát ragasztani, de ehhez alpinmunkára van szükség. Ez magas munkavégzésnek számít. Növeli az árakat. Számottevően.

Felmérés

Ha nagyobb vagy bonyolultabb felületben gondolkozol (ami több százezer forintos beruházás is lehet) vagy nem szeretnél foglalkozni egyáltalán ezzel az egésszel csak azt szeretnéd, hogy tökéletes legyen a kirakatdekorációd, akkor van lehetőséged igénybe venni a felmérést és tutira ott lesz minden, ahol lennie kell. Csalódásmentes megoldás.

+1 Fenntartható alapanyag

Napjainkban egyre fontosabb a fenntarthatóság. Már létezik PVC mentes PET anyagból készült ablakfólia is. Valamennyivel drágább ez a fólia, mint az alap ablakfólia, de a jövő valószínűleg ez lesz. Választhatsz ilyen fóliát is.

Bízd Magad a Jólnyomjukra

A cikkből megtudhattad, hogy milyen árakra számíthatsz a kirakatdekorációd tervezésekor. A Jólnyomjuknál teljeskörű nyomdai szolgáltatásokkal találkozhatsz. A grafikai szerkesztéstől a kész, átadott kirakatdekorációig, ablakfóliázásig ránk bízhatod a munkafolyamatot. Érdemes megfontolnod az ablakmatricád kiegészítéseként például a padlómatricát vagy a vászonképet. Ha igazán nagyban gondolkozol, akkor a falmatricát vagy az autófóliázást ajánlom.