Header hullám

Hasznos tippek az információs tábla készítéshez

A különböző tájékoztató táblák szinte azonnal körbevesznek minket, amint az utcára lépünk: útbaigazító táblák, közterületről is látható cégtáblák, irodák ajtajaira rögzített névtáblák, menekülési útvonalak vagy egyéb, informálódást és tájékoztatást segítő panelek formájában egyaránt testet ölthetnek. Az információs tábla készítése és kihelyezése nemcsak praktikus megoldás, hanem sokszor jogszabályi kötelezettség is egyben. Mostani bejegyzésünkben ebben a világban merülünk el egy kicsit. Legfontosabb funkciói mellett kitérünk egyes típusaira, valamint megnézzük, hogy a tájékoztató tábla kihelyezése mikor nem választás kérdése, hanem jogszabályok előírása.

Mit nevezünk információs táblának?

Egy nagyobb irodaház, egészségügyi intézmény vagy sportkomplexum, illetve valamennyi, jelentősebb ügyfélforgalmat lebonyolító épület működtetése elképzelhetetlen lenne a különböző információs, irányító táblák nélkül. Hasznos segítséget nyújthatnak a munkavállalóknak is. Elsődleges rendeltetésük ugyanakkor az ügyfelek tájékoztatása, informálása, adott esetben útbaigazítása vagy figyelmük felhívása valamilyen tilalomra, lehetőségre, esetleg veszélyre. Ilyen lehet a cégtábla, a névtábla, de információkat közvetítenek a mellékhelyiségek és öltözők jelzései, vagy a dohányzás tilalmát kifejező figyelmeztetések is.

 

információs tábla

 

Milyen típusú információs táblák vannak?

Nagyon sokféle megoldás létezik az információk közlésére. A táblák jelölhetik a csúszós padlót, útbaigazíthatnak egy kórházi vizsgálóhoz, vagy megmutathatják, merre találjuk az adott osztályt, azon belül melyik ajtó mögött kereshetjük az osztályvezetőt. Nézzük is meg a legfontosabb típusaikat!

Kültéri információs tábla

A kültéri táblák esetén most nem a reklámfelületekre gondolunk, hanem azokra az informatív panelekre, amelyek a „bejutást” segítik egy adott épületbe. Megjelölhetik annak bejáratát, esetleg az épület rendeltetését, egyes épületrészeit vagy azt, hogy azokban milyen típusú ügyeket intézhetünk, vagy milyen osztályokat, részlegeket találhatunk. A tájékozódást támogathatjuk továbbá különböző irányjelzésekkel, akár térképekkel, alaprajzokkal is.

Cégtábla

A cégtáblát valamennyi vállalkozásnak el kell helyeznie székhelyén, közterületről is jól látható módon. Ez teszi beazonosíthatóvá az adott vállalatot, olyan fontos információt nyújtva, mint a házszám vagy az ajtón lévő névtábla. A székhely az a hely, ahol ügyfeleink, üzleteink, bizonyos esetekben a hivatalos szervek közvetlenül felkereshetnek minket, ahová a céges küldemények és a hivatalos iratok megérkeznek. Ezért fontos, hogy tartós, az időjárási hatásoknak ellenálló anyagból készüljön, hosszú éveken keresztül ellátva funkcióját.

Ajtótábla, névtábla

Az ajtótáblákkal jellemzően az adott helyiségben dolgozó egy vagy több munkavállaló nevét helyezik ki irodájának ajtajára, akár beosztásuknak vagy annak a részlegnek a megjelölésével, amelyhez tartoznak. Nemcsak hivatalokban vagy irodaházakban bevett megoldás, gyakran találkozunk velük egészségügyi intézményekben is, például orvosok rendelőjének vagy vizsgálati helyiségeknek a megjelölése céljából.

Információs-, útbaigazító tábla

Az információs és az útbaigazító táblák felületei több hasznos tudnivaló egyidejű közlésére szolgálnak, akár egész osztályokra, részlegekre kiterjedően is. Általában nagyobb alapterületű, többszintes épületekben helyezik el őket a forgalmasabb csomópontoknál. Például egy liftből kiszállva egyből élénk tárulhat, hogy az adott szinten milyen helyiségek vannak, merre találjuk azokat, akár irányjelzésekkel is segítve a tájékozódást.

Jellemző megoldásnak számítanak kórházakban, ahol tájékoztatnak az adott emeleten található osztályokról, vizsgálókról vagy az ott rendelő orvosokról. Irodaházakban is hasznos kiegészítők, megmutatják, hogy milyen cégek hányadik emeleten vagy milyen számozású irodákban találhatók.

Függesztett tábla

A nagyobb méretű függesztett táblákkal jelölik például a bevásárlóközpontokban az áruosztályokat, sokszor számozással is segítve a tájékozódást. Fő funkciója az útbaigazítás, amelyet akár egy légterű irodában is remekül kihaszálhatunk a munkaállomások fölé lógatva, megkönnyítve az oda belépő látogatók tájékozódását. Egyoldalas vagy kétoldalas kivitelben egyaránt elkészíthető.

Braille-írásos táblák

Speciális típust jelentenek az úgynevezett Braille-írásos táblák. Felületükön jól tapintható jelekkel, térképekkel segítik a vakok és a gyengénlátók önálló tájékozódását. Napjainkban az esélyegyenlőségi követelmények miatt egyre többször írják elő kötelező jelleggel használatukat, például Európai Uniós pályázati forrásból megvalósult beruházások esetében.

 

információs tábla

 

Mire érdemes figyelni az információs táblák készítésénél?

A tájékoztatási kötelezettség bizonyos esetekben jogszabályi elírásokon alapul. Nézzünk is meg pár esetet – a teljesség igénye nélkül – amikor a különböző információs táblák készítése és kihelyezése törvényi előírás!

Építőipari kivitelezések

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet úgy rendelkezik, hogy lakóépület építése esetén mindig, egyéb kivitelezések esetén a jogszabályban meghatározott esetekben az építési munkaterületen a közterületről jól látható helyen fel kell tüntetni többek között:

  • az építtető nevét, megnevezését,
  • az építőipari kivitelezési tevékenység tárgyát, kezdési és várható befejezési időpontját,
  • a fővállalkozó kivitelező megnevezését és nyilvántartási számát,
  • illetve más, jogszabályban előírt adatokat, infomációkat.

Cégtábla

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Cégtörvény) rendelkezik arról, hogy a  a cég köteles a székhelyét cégtáblával megjelölnie. Túl sok további támpontot nem adnak a jogszabályok annak tartalmával kapcsolatban, arra azonban minden esetben figyelni kell, hogy közterületről is látható módon kerüljön elhelyezésre, és szerepeljen rajta a vállalkozás (társas vagy egyéni)  hivatalos neve is.

Esélyegyenlőségi előírások

A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény, valamint az az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII törvény egyaránt számos esélyegyenlőségi előírást tartalmaz. A jogszabályok rendelkezéseiből következik, hogy az épített környezetnek akadálymentesnek kell lennie, amely lehetővé teszi a kényelmes, biztonságos és önálló használatot minden ember számára, ideértve az egészségkárosodott személyeket is. Nemcsak az építmény bejáratát, vagy közlekedőit kell ezt szem előtt tartva kialakítani, hanem olyan jelző-információs rendszert kell biztosítani, amely a mozgáskorlátozott, a látás- és a halláskárosodott személyeket segíti az építmények használatában.

Profi információs táblát szeretnél? Segítünk!

Fontos, hogy egyértelmű, világos mindenki számára érthető jelzéseket, kifejezéseket használjunk, logikusan építsük fel táblarendszerünket. Az egységes megjelenéssel és jól megválasztott, esztétikus designnal együtt remek képet fest a vállalatról, a rendezettség és a profizmus benyomását nyújtva ügyfeleinkben.

A JólNyomjuk csapata komoly tapasztalattal rendelkezik nemcsak az információs táblák készítése, hanem azok tervezése kapcsán is. Az esztétikus, magas minőségű információs panelek előállítása mellett akár az arculati vagy grafikai tervezésben is számíthatsz segítségünkre. Tájékoztató rendszered amellett, hogy funkcióját remekül ellátja, egyéb üzleti előnyöket is hozhat számodra, jó képet fest vállalatodról és elősegíti kereskedelmi egységed egyedi arculatának és esztétikus, hangulatos megjelenésének kialakítását. Ha cégednek is hasonló segítségre van szükséged, keress minket bátran!

Figyelem!
Cikkünk 2023 januárjában frissült és az akkori aktuális szabályozást tükrözi.